Vasilisa, dockprinsen och häxan Baba Yaga

2016-06-16

Teaterlinjens föreställning Vasilisa, dockprinsen och häxan Baba Yaga var en familjeföreställning riktad till åldrarna F-6. Premiären gick av stapeln den 10/5 i Bräkne-Hoby, följdes av en skolturné i Sölvesborg, Karlshamn och Karlskrona och avslutades med en föreställning för allmänheten den 6/6 i Brunnsparken i Ronneby.

Föreställningens namn och inspiration kommer från en rysk folksaga  "Vasilisa den fagra och häxan Baba Yaga". Sagan valde deltagarna och läraren Maria Ottosson tillsammans och efter improvisation kring den skrev Maria ett rammanus som de sedan fortsatte att improvisera kring. Maria skrev under tiden med hjälp av en del av deltagarna och genom det växte föreställningen fram.

Historien är ett barn, Vasilisa som bor med sina två vuxna Masha och Tasha. De är lyckliga, en sagofamilj. Men en dag berättar Masha om sin sjukdom och att hen ska dö. Men dessförinnan får Vasilisa en dockprins av Masha som kan väckas till liv om Vasilisa behöver sällskap eller hjälp. Tasha och Vasilisa blir ensamma och Tasha tror att hen behöver vara stark och duktig hela tiden. Tasha jobbar, städar, tränar, jobbar och jobbar och Vasilisa blir mer och mer ensam, men med dockprinsens hjälp kommer hon över Mashas död och börjar bli glad igen.

Tasha bestämmer sig dock för att skaffa en ny vuxen till Vasilisa eftersom hen inte ser att Vasilisa har det bra och bara vill ha en närvarande Tasha. Den nya vuxna Sasha har också två barn, Alexis och Danya. Tasha och Sasha kommer inte så bra överens och bråkar och bråkar. Barnen bestämmer sig för att fly tillsammans med dockprinsen. De går vilse och vandrar genoom skogen och får möta dygnets väsen Gryning, Dag och Skymning. Dessa väsen lockar fram barnens nyfikenhet, mod och insikter. Skymning har dock dålig syn och när hen ska leda barnen hem igen går de vilse och hamnar hos häxan Baba Yaga som tar barnen och dockan tillfånga. Baba Yaga vill äta upp barnen, men de lyckas med list övertyga henna att inte göra det. Dockprinsen väcks till liv och när Baba Yaga träffar honom blir de två kära och Baba Yaga börjar sin resa till att bli en god häxa. Barnen blir fria, men Dockprinsen stannar hos häxan.

Under tiden har Sasha och Tasha upptäckt att barnen är borta och de ger sig ut att leta. De går vilse och träffar Gryning, Dag och Skymning. De får genomgå samma resa som barnen och förändras under resan och inser att de måste ändra sig. Barnen och de vuxna återförenas när de springer på varandra hos Skymning och gör upp. Snipp snapp....

Teaterlinjens version fokuserar på barnet och dess syn på de vuxnas måsten som i Vasilisas ögon är ganska konstruerade. Det är de vuxna i pjäsen som tvingas till insikt och genomgår en förändring för att kunna möta sig själva, sina känslor och sina barn.

Senast uppdaterad 2016-06-22 12:49:29