Lästips

Här kommer läggas upp lästips där det senaste tipset alltid ligger överst. Tipsa gärna om böcker du tycker är läsvärda genom att maila ditt lästips till Ingela på biblioteket!

Eva Bonnier ett konstnärsliv av författaren och konsthistoriken Görel Cavalli-Björkman som varit intendent och forskningschef på Nationalmuseum. Eva Bonnier föddes i Stockholm 1857 i en bemedlad förläggarfamilj. Hon var dotter till bokförläggaren Albert Bonnier och Betty Rubenson. Som18-åring började Eva på August Malmströms målarskola och senare studerade hon vid Konstakademien, avdelningen för kvinnor, även kallad ”Fruntimmersavdelningen”. Vid 26 års ålder åkte Eva till Paris där hon studerade vid Académie Colarossi. Åren i Paris kom att betyda mycket för hennes konstnärskap Eva Bonnier hade ett förhållande med skulptören Per Hasselberg, bördig från Hasselstad i Ronneby kommun. Senare i livet kom hon att arbeta alltmer med konsthantverk och blev också en betydande mecenat för konstnärer som Carl Eldh och Carl Milles. Mycket av materialet i boken kommer från Eva Bonniers egen brevkorrespondens, vilket gör innehållet mycket personligt. Eva Bonnier dog den15 januari 1909 efter ett fall från ett hotellrumsfönster i Köpenhamn endast 51 år gammal. 

I min trädgård vill jag vara Karin : en praktiskt trädgårdsberättelse från Sundborn av författaren och trädgårdskunniga Elisabeth Svalin Gunnarsson. Läsaren får följa med på en vandring i Karin Larssons trädgård i lilla Hyttnäs i Sundborn kring sekelskiftet 1900. Här bodde och verkade konstnärsparet Carl och Karin Larsson med stor framgång. Karin var en viktig och betydande inspirationskälla för Carls skapande och måleri. Hon var utbildad textilkonstnär och hade en stor passion och fallenhet för inredning, textiler, möbeldesign och även trädgård. Hon kombinerade gärna och ofta dåtidens moderna influenser från Arts & Crafts rörelsen med det traditionella och funktionella. 

Första boken i Stadserien av Per-Anders Fogelström med titeln Mina drömmars stad som kom ut 1960. Hela Stadserien omfattar fem böcker och berättar om Stockholm och dess människor under 100 år, från 1860 till 1960. Huvudpersonen i första boken är Henning som varit på vandring under en vecka när han äntligen anländer till Stockholm. Staden är smutsig och lerig, men också skimrande och vacker för en ung man med längtan och förhoppningar om ett annat liv. Han tycker sig komma just under rätta ögonblicket, sida vid sida med den nya tiden. Henning blir bästa vän med Tummen och träffar också sin stora kärlek Lotten. Henning är själva ”idealet”, han sliter och gör rätt för sig. Han är dygdig, strävsam, hel, ren och nykter, ändå går han under.

En mörderska bland oss av Hanna Kent, (2014). ”Du Agnes Magnúsdóttir, har befunnits skyldig för medhjälp till dråp. Du Agnes Magnúsdóttir, har befunnits skyldig till mordbrand och anstiftan till mord. Du Agnes Magnúsdóttir, har blivit dömd till döden.” Året är 1830 och två personer ska avrättas. Det är en kall och fuktig dag i januari. Platsen är norra Island och ljudet av det första yxhugget ekar genom dalen. Sin sista dag i livet får Agnes nya kläder till avsked, som vore det en begravningssed (rit). Originalets titel är just Burial Rites. Boken bygger på en sann händelse om piga Agnes Magnúsdóttir som blev den sista personen att avrättas på Island. I väntan på att domen ska verkställas inhyses hon på gården Kornsá. Till en början undviker familjen på gården Agnes, men med tiden mjuknar de något och långsamt växer ett slags vänskap fram mellan henne och familjen. 

Den osynliga väggen av Harry Bernstein (2006). Harry Bernstein (1910-2011) debuterade 2006 med sin självbiografiska bok Den osynliga väggen när han var 96 år. Boken tillägnar han sin mamma ”som gav så mycket och fick så lite tillbaka. Kan den här boken gottgöra? Kan någonting?” Boken är en barndomsskildring med början under åren före Första världskriget. Vid Brook Street i de fattiga kvarteren i Lancashire, nordvästra England bor fyraårige Arry som är yngst i en judisk fembarnsfamilj. Modern är varmhjärtad, uppfinningsrik och mycket kärleksfull, medan fadern är en butter, arg och muttrande man med alkoholproblem. Läsaren får lära känna det myllrande livet med judar och kristna på var sida om gatan sedd ur en liten pojkes ögon, som är Arrys värld. Berättelsen skildras med allvar, humor och kärlek, en förbjuden kärlek, en som river ner ”osynliga” väggar. 

Mary Wollstonecraft bok Till försvar för kvinnans rättigheter som enkelt kan sammanfattas ”intet nytt under solen” Nåväl, en smula bättre har det kanske blivit för kvinnorna i vår del av världen. Mary Wollstonecraft föddes 1759 i en välbärgad familj i England och hennes skrifter om kvinnans rättigheter kom ut 1792. Hon var starkt påverkad av den franska revolutionen, hon födde barn utanför äktenskapet, levde särbo och försörjde sig själv. I sina texter kritiserar hon själva kvinnorollen och säger till sina medsystrar ”skaffa er det rena sinne som endast ett uppfyllande av plikter och sökande efter kunskap förmå skapa annars fastnar ni i ett tvivelaktigt tillstånd av beroende och blir älskade endast så länge ni är vackra”. Detta i en tid då kvinnor inte ansågs kunna tänka själva. Kvinnor var av naturen underställda männen, med egenskaper som känslosamma och omhändertagande. Mary Wollstonecrafts åsikter var under den här tiden rent skandalösa och föll sannerligen inte i god dager varken hos kvinnor eller män. Hon dog i barnsäng 1797, blott 38 år gammal. Hon var mor till författaren Mary Shelley, känd för sin roman Frankenstein

Theodor Kallifatides bok Ännu ett liv.Kallifatides har bestämmer sig för att sluta skriva, inga fler historier finns att berätta och han gör sig av med arbetsrummet han gått till varje morgon. Har han nått vägs ände? Men så en dag börjar boken Ännu ett liv ta form och han hittar tillbaka till skrivandet igen. Det är en personlig, ärlig och filosofisk läsning om livets gång och berör minnet, kärleken och åldrandet. Theodor Kallifatides är en känslig iakttagare av det lilla i vardagen, han är en lyssnare och en genuin människokännare. Han föddes 1938 i byn Molai på Peloponnesos i Grekland och kom till Sverige när han var 25 år gammal. Kallifatides hoppade av dåtidens Svenska för invandrare, där fraser som ”Fröken Persson kommer från Borås” skulle läsas högt och som han ansåg ”för dumt”. Istället började han läsa August Strindberg för att lära sig svenska och lyckade riktigt bra. Han har alltsedan dess fortsatt att utforska och lära känna språket som i hans texter präglas av sann musikalitet.

Läs denna viktiga bok av Hédi Fried Frågor jag fått om Förintelsen från 2107 och som är Augustprisnominerad. Hédi Fried föddes 1924 i en judisk familj i Sighet i Rumänien. Den 18 maj 1944 anlände Hédi Fried tillsammans med tusentals andra kvinnor, barn och män till Auschwitz, där doktor Josef Mengele, kallad Dödsängeln, stod och pekade åt höger och åt vänster. Hon överlevde Auschwitz och Bergen-Belsen och kom till Sverige 1945. Hédi Fried har publicerat flera debattartiklar, böcker och hon har föreläst om Förintelsen i många år, främst i skolor runtom i Sverige för att förmedla kunskap om Förintelsen och för att motverka rasism. I boken har hon samlat ett urval av de många frågor hon fått under sina föreläsningar, tillsammans med svar. Frågor som; Hur kunde ett helt folk ställa upp bakom Hitler? Varför gjorde ni inte motstånd? Vad hjälpte dig att överleva? Har du träffat en förövare? Kan du förlåta? Skulle det kunna hända igen? 1984 grundade Hédi Fried ett socialt center för överlevande från Förintelsen inom den judiska församlingen i Stockholm. Ett lyssnartips är Hédi Frieds Sommarprogram i P1 från 8 juli 2015. 

Håkan Nessers bok Levande och döda i Winsford som är en lågmäld och mycket spännande psykologisk roman, en berättelse med ett krypande obehag. Huvudpersonen är en kvinna i medelåldern som reser inkognito med sin hund, en rhodesian ridgepack, som ända sällskap. Det är sent på hösten när hon anländer till byn Winsford i sydvästra England. Hon hyr ett ensligt gammalt stenhus hus på heden och hennes avsikter med vistelsen är oklar. Hon har ett mörkt förflutet och en historia som hon försöker komma undan, men som Bob Marley sjunger ”You're running and you're running and you're running away, but you can't run away from yourself... Så vad händer? Jo, hennes obskyra förflutna hinner till sist ikapp..

Biblioteket tipsar om Lasse Bergs Kalahariserie som rymmer tre böcker.

Första boken är Gryning över Kalahari från 2005. Här berättar Lasse Berg hur människan blev människa, med en tillbakablick på en sådär ynka 6 miljoner år. Mänsklighetens vagga och vår moderkontinent visar sig vara Afrika och för ca 200 000 år sedan uppträder de första moderna människorna här och en liten grupp av dem blir våra förfäder. Genom resor och intervjuer med de absolut främsta och ledande forskarna inom områden som paleontologi och arkeologi sammanfattar Lasse Berg den senaste kunskapen om vårt ursprung. Vi härstamma från Afrika, de afrikanska vidderna som går från horisont till horisont. Här har genom tiderna den ena efter den andra ”människoarten kokats fram” och av ett trettiotal hominider finns bara vi Homo sapiens kvar. Vår längtan och nyfikenhet förde oss sedan till andra världsdelar och länder. Med stor bredd, källkritisk insikt och humor vägleder Lasse Berg oss genom människans otroligt spännande och intressanta utvecklingshistoria.

Den andra boken i Lasse Bergs Kalahariserie är Skymningssång i Kalahari; hur människan bytte tillvaro (2012). Skymningssång i Kalahari har fokus på vilka liv vi, Homo sapiens egentligen är ämnade för. Inget givet svar förstås, men något som är säkert är iallafall att vi är optimister, allätare och nyfikna av naturen samt att vi har en överlägsen förmåga till samarbete i jämförelse med andra arter på vår jord. Vi är bättre på att kommunicera, vi är också förutseende och pratar gärna ihop oss för att hitta lösningar. Historien tar såklart sin början på vår moderkontinent Afrika som vi sjungande och dansande lämnade av nyfikenhet och längtan efter det okända…

Ut ur Kalahari – drömmen om det goda livet är den tredje och avslutande delen av Lasse Bergs Kalahariserie om människans ursprung. ”Vi är som art vana vid lugn och ro, stillhet mellan de vida horisonterna, badande i Afrikas ljus och grönska. Nu är vi omgivna av en svårgenomtränglig bullermatta och att få sand mellan tårna är ett stort och kostsamt projekt”. Världen över har människor fått det bättre. Människor lever längre, är mer välnärda, mindre fattig och upplever mer fred och mer demokrati. Lasse Berg återblickar och bjuder med läsaren tillbaka till olika länder och platser i Asien och Afrika där han tidigare bott och arbetat. Här möter han samma människor och familjer igen, vilka fått det betydligt bättre. Lasse Bergs tre böcker om människans ursprung och utvecklingshistoria kan sammanfattas med raderna. ”Jobba inte mer än tre timmar om dagen. Använd resten av tiden att ha trevligt med familj och vänner. Sociala medier är bra men glöm inte bort att livet består av mer än bokstäver. Våra andra sinnen är minst lika viktiga: att ta på varandra, rösterna, betydelsen av att läsa andras ansikten, känna den andres doft”. Och till sist, Bonoboer har rätt – make love not war! 

De oroliga av Linn Ullmann. Här berättar Linn Ullmann om sin uppväxt i en känd familj. Hon föds 1966, mamma är Liv Ullmann 28 år och pappa är Ingmar Bergman 48 år. Pappan, den upptagne regissören lämnar snart familjen för att arbeta. Linn växer upp med sin mamma Liv Ullmann som är en berömd skådespelerska som också jobbar mycket. Ständigt längtar Linn efter sin mamma, hennes doft och hennes långa hår att gömma ansiktet i. När mamma Liv inte ringer vid avtalad tid så blir dottern Linn väldigt orolig och känner stark ångest för det har förstås hänt mamma något hemskt, och tänk om hon är död. De oroliga är en berättelse om ensamhet, om minnen och om den ständiga längtan hos de oroliga människor romanen gestaltar. När Linn var två år och skulle döpas fick hon ett brev av sin pappa där han skrev ”Jag önskar dig ständig längtan och förhoppningar för utan längtan kan man inte leva”. ”Vad menade han med det? Jag längtar efter mamma hela tiden.”

Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz av Göran Rosenberg som belönades med Augustpriset 2012. Det är augusti 1944 och David Rosenberg sitter på ett tåg mot döden. Han har just lämnat ghettot i polska Lodz och Auschwitz är slutstationen. Han överlevde åren i ghettot. Han var där när Chaim Rumkowski, ordförande för judarnas äldreråd, höll sitt tal och bad alla ”fäder och mödrar, ge mig era barn”. Rumkowski köpslog med nazisterna och i utbyte mot alla barn under tio år och alla äldre och sjuka trodde han sig kunna rädda resten av ghettots befolkning. Men i nazisternas plan skulle ingen skonas. Undan för undan skärs förbindelserna till det förflutna av och därmed förbindelserna till mänskligheten. Göran Rosenberg följer sin far i fotspåren och reser i östtyska avfolkningsbygder, forskar i lokalhistorien och uppsöker platser från krigsåren. David Rosenberg kom till Sverige några månader efter krigsslutet, här återförenades han med sin ungdomskärlek Halinka och de gifte sig. Sonen med det svenskklingande namnet Göran föds 1948, och ett nytt liv med drömmar och förhoppningar tar sin början…

Ödets hav av Elisabet Nemert. En historisk äventyrsroman som utspelar sig på Gotland och i Ryssland under 1300-talet, en svår tid med digerdödens härjningar och danskarnas erövring av ön. Vi får följa den välbemedlade familjen Ekens, främst utifrån dottern Aurora Ekens liv och upplevelser. Vi får också lära känna Elin Persdotter som föddes i den fattiga delen av Visby. Digerdöden utplånar hela hennes familj och hon står helt ensam och utblottad. Till slut hittar hon mat och husrum hos Aurora Ekens där hon får tjänst som piga. De båda kvinnorna kommer varandra mycket nära och det är en början på livslång vänskap. Aurora Ekens gifter sig med den förmögen tyske köpmannen Claus Pleskow, men äktenskapet blir en besvikelse. Efter makens död i kriget mot danskarna har hon svårt att värja sig mot sin obehaglige svåger som till varje pris vill äga henne. För att komma undan flyr hon till farbrodern i Novgorod i Ryssland. Hennes liv tar nya vägar med svåra prövningar och farofyllda äventyr, men också vänskap, tillit och genuin kärlek.

Expeditionen – Min kärlekshistoria av författaren och läkaren Bea Uusma. Tänk att tryggt tillbakalutad hemma i favoritfåtöljen, förflyttas mer än hundar år tillbaka i tiden och följa med på en hisnande och spännande polarexpedition. Det är söndagen den 11 juli 1897 och väntan har varit lång, men nu äntligen är vindarna de exakt rätta och vätgasballongen kan lyfta. Platsen är Spetsbergen och målet är Nordpolen. Ombord finns ingenjör Andrée 42 år, Frænkel 27 år och Strindberg 24 år. De färdas över en outforskad världsdel. De färdas i moln och stiltje och står till slut helt stilla. Redan tre dygn efter avfärd har den läckande vätgasballongen Örnen förlorat flygförmågan och sakta börjat sjunka till marken. Den enorma sidenballongen faller långsamt ihop och lägger sig som en jätteduk över packisen. Nu står expeditionsmedlemmarna på isen och precis allt omkring dem är vitt. Tre män med minimala kunskaper om arktiska förhållanden, iklädda yllekavajer och stickade vantar, befinner sig plötsligt i en vit mardröm. Ännu ovetandes om att de aldrig mer ska återvända till fast mark och familjen. Än idag är det ingen som egentligen vet vad som hände med Andrée, Frænkel och Strindberg mitt ute i Arktiska oceanen och på Vitön där deras kvarlevor hittades 1930. Bea Uusma berättar gripande och mycket personligt om Andrées polarexpedition, och att "Expeditionen" är en sann kärlekshistoria finns det absolut ingen tvekan om.

Hägring 38 av Kjell Westö.
Romanen utspelar sig när andra världskriget står för dörren. Huvudpersonen advokat Claes Thune är en man i karriären och i sina bästa år. Han är nyligen skild från sin älskade Gabi, och känner sig därför riktigt uppgiven, vilket avspeglar sig i hur han sköter sin advokatbyrå. Men tack vare söta, lojala Fru Wiik, hans nyanställda strikta sekreterare, med ett mörkt förflutet, håller både han själv och byrån näsan över vattenytan. Det som får Claes Thune någotsånär munter är de givande mötena med Onsdagsklubben, ett diskussionsforum för några prominenta herrar med inflytande. Herrarna träffas i syfte att ”bidraga till uppehållandet och fördjupandet av det politiska och kulturella samtalet på svenska i staden Helsingfors”. Man engagerar sig i utrikespolitik och följer med intresse och oro, men även gillande nationalsocialismen expansion och Hitlers despot- och förintelsepolitik. Det är också en berättelse om två väldigt ensamma människor och deras spirande vänskap. En mycket välskriven och intressant roman som innehåller allvar, spänning och humor och vars kärnpunkt känns mycket aktuell med tanke på världsläget.

Ru av Kim Thúy. Ru betyder vaggvisa eller ”att vagga” på vietnamesiska. Som vi alla är medvetna om är väldigt många medmänniskor i vår värld på flykt, och många livsöden famlar i stor ovisshet om framtiden. Boken Ru väcker tankar och är en stark berättelse om att tvingas lämna sin trygga miljö för det okända. Öppet och mycket personligt skildrar författaren Kim Thúy sin historia. De tidiga år i kommunismens Vietnam och flykten därifrån 1978 när hon var tio år. Hon berättar om sin barndom, familjen och om flyktinglägret i Malaysia, om livet i exil, och återkomsten till Vietnam som vuxen. Det är stundom en väldigt sorgsen berättelse men också en berättelse om hopp och kärlek, där Vietnams kvinnor får en särskild plats. 

Den stora ätstörningen, maten, makten, miljön av Gunnar Rundgren och som handlar om livsmedelsförsörjningen på hela klotet, jordbrukets historia och särskilt den senare utvecklingen. Mycket fokus läggs på miljöfrågor som hur man kan kombinera jordbruk med naturvård och hur man kan minska behovet av fossila bränslen i jordbruket. Och inte minst, varför är maten så billig idag och vad kostar det? Resonemangen är belagda med tillförlitlig statistik. Man får ta del av tankar om framtidens mat, ska vi verkligen slakta kon, eller ska vi äta insekter istället? Jag vill rekommendera boken för att den är väldigt intresseväckande samtidig som den är lättillgänglig.  

Något i mig skriker reträtt, kapitulera, åk hem, men är jag då beredd att betala priset? I vilken valuta? Solidaritetens och medmänsklighetens? Jag samlar mod och låter förtröstan leda mig i beslutet som måste fattas. Vi ska in i Afghanistan! Detta är ur boken Katastrofdoktorn - berättelser från fältet av Johan von Schreeb. Det är en oerhört gripande och omskakande skildring om den fruktansvärda verklighet som hundratusentals människor tvingas lever i varje dag, varje minut, varje sekund under samma stjärnhimmel som du och jag. Johan Von Schreeb berättar också om mod och medmänsklighet som trots total förödelse, ödeläggelse och död inger hopp och förtröstan om att det finns godhet i världen och kanske en ljusare framtid. Tillsammans med bland andra Hans Rosling, som avled i februari 2017, grundade Johan von Schreeb den svenska grenen av organisationen Läkare utan gränser. 

Läs Lina Wolffs bok De polyglotta älskarna som vann Augustpriset 2016 i kategorin skönlitteratur. Polyglott står för flerspråkig. I denna något slingriga berättelse med flera dimensioner står mannens blick på kvinnan i fokus. Det handlar om lust, förälskelse och övergrepp. Ellinor kommer från en liten by i Skåne och längtar efter att möta kärleken. Hon bestämmer sig för att söka på nätet och i dejtingannonsen skriver hon; Jag är trettiosex år och söker en öm, men inte alltför öm man. Vad händer, jo hon hamnar rakt i famnen på en gift våldsman som utsätter henne för övergrepp. Lina Wolff säger i en intervju att visst är kärlek målet i berättelsen, men främst handlar det om lust och den djupa förvirringen på vägen dit, till kärleken… 

Sommarboken av Tove Jansson som är en vacker berättelse om sommar, vemod och förväntan. ”Inte bara vedbacken utan hela ön låg i dimma och hade den speciella tystnaden som kan finnas vid havet i början av maj. Landskapet var bräddat av förväntan.” Sommarboken handlar om tre generationer som bor på en ö i skärgården i finska viken, det är Sophia, hennes pappa och farmor. Det är en ö full av små äventyr, och finns det inga äventyr så skapar man sina egna. Den röda tråden i berättelsen är vänskapen mellan generationerna, utbyte av erfarenheter och tankar om livet. ”Sydvästan susade lugnt och avlägset in över stränderna och omslöt öns medelpunkt som var gästrummet och vedbacken”.... 

Peter Gärdenfors är en känd lundaprofessor ikognitionsvetenskap, en vetenskap som studerar modeller för tänkande. I sin senaste bok Den svåra konsten att se sig själv tar han upp ett ständigt aktuellt och intressant spörsmål, vem är jag? En fråga som fascinerat människor i alla tider. Gärdenfors konstatera att jaget består av: utseendet, den bild vi får när vi speglar oss i andra, samt vår inre värld. Vidare understryker han betydelsen av den tekniska utvecklingen för vår jag-bild, inte bara den moderna tekniken utan även äldre uppfinningar som spegeln. Hm... här känns en dikt av Bertil Malmberg som en passande fortsatt tanke på det eviga spörsmålet, vem är jag?

Vem drömde mig?
Vem spelade mig?
Vem sjöng min sångs tonart?

Vem lånade mitt namn?
Vem iklädde sig min skugga?
Vem ropade ”jag” genom min mun?
Dikt av Bertil Malmberg(1889-1958) 

Anna Dahlqvists bok Bara lite blod : ett reportage om mens och makt speciellt angelägen. Bara lite blod är ett internationellt reportage om mens och handlar om rätten till hälsa, men också rätten till utbildning och mänskliga rättigheter. Det är en global föreställning om att mens inte får synas för att det förknippas med skam. När skammen dessutom kombineras med fattigdom blir den till en kollektiv katastrof som hindrar flickor från att gå i skolan och kvinnor från att arbeta. Anna Dahlqvist har intervjuat flickor och kvinnor i ibland annat Kenya och Uganda, där många berättar att det är självklart att torka mensskydd, som består av tygtrasor, under sängen. Då blir de inte heller torra, vilket betyder att risken ökar för olika underlivsinfektioner, som i sin tur är något som man inte har råd att behandla. Utan riktiga mensskydd, vatten, toaletter och kunskap nekas de som har mens tillgång till grundläggande rättigheter, vilket i sin tur leder till sämre förutsättningar till bra utbildning, som på sikt även försämrar landets ekonomiska utveckling.

Sofi Oksanens bok Norma från 2016. Historien har egentligen sin upprinnelse i den tyska sagan om Rapunzel av Bröderna Grimm som var Sofis första barnbok, och som fascinerade henne väldigt mycket. Rapunzel med sitt mycket långa hår, instängd i ett torn av en elak trollpacka. En dag kommer en prins om svingar sig upp till Rapunzel i hennes hår. Norma är en bok om dagens växande hårindustri, och om hur fattiga kvinnor tvingas säjer sitt hår får låga priser medan hårindustrin omsätter miljarder. Huvudpersonen Norma har ett väldigt ovanligt hår, det är tjockt och lockar sig och växer fullständigt hejdlöst, flera decimeter dagligen. Normas hår blir en juvel för hårindustrin. Håret har i långa tider haft stor betydelse, och idag kan ett enda av dina hårstrån avslöja allt om dig. Sofi Oksanen, född 1977, är en finsk författare och dramatiker som skrivit flera uppmärksammade boktitlar bland annat boken Utrensningen som tar upp ämnet trafficking. Berättelsen bygger på en vänskap mellan två kvinnor som livet varit hårdhänt mot.

Swing av Bengt Ohlsson. Hanna och Åke har varit ett par i nära tjugo år och känner att de behöver lite fart på sexlivet. Hanna får tips om en swingerklubb i stan där bästa väninnan varit med sin man. Tanken på att hennes bästa väninna har gått in i den främmande världen, och kommit tillbaka helskinnad, gör henne mer nyfiken. Det blir lätt att övertala Åke. De anländer till klubben, klär av sig och får på sig de vita armbanden som står för nybörjare. Väl vid baren börjar Hanna tveka. Hur skulle hon och Åke tas emot med sin försynta och praktiska sexualitet, skulle de bli utskrattade bland alla gummimasker och skålar med färgglada kondomer? Hennes kropp var ingen spänstig studsmatta, snarare något att bädda ner sig i, en nersutten soffa med smulor och fläckar. Även Åke kände sig osäker som om han hade en skylt runt halsen med swingers på. Mötet med de andra paren på klubben får till slut Hanna och Åke att slappna av. En av de yngre kvinnorna iakttar Åke mycket intensivt och djärvt. Hennes beslöjade och hungriga blickar kan inte misstolkas. Det ger honom studs i stegen, han har inget att skämmas för, tvärtom. Åke är ett naturbarn, Tarzan, apornas son... Bengt Ohlsson är definitivt rak på sak och hans humor är klockren. 

Öar och Öighet av öbon och etnologiprofessorn Owe Ronström som har skrivit en underbar bok om öar och öighet, ett växande forskningsområde. Han är född och uppvuxen i Visby på Gotland och är verksam både vid Uppsala universitet och vid högskolan på Gotland. Boken bygger på ett forskningsprojekt om öar och öbor, där Ronström vill ge en bild av vad öar är och hur de gestaltas och representeras i västerländsk kultur. Ronström bjuder med läsaren på en resa i öarnas värld och belyser öhistorier och öprat från hela världen. Vi får en inblick i det positiva med ölivet såsom småskaligheten, närheten, värmen och gemenskapen. Han lyfter även fram motsatsen som inskränkthet, inavel och isolering. I boken möts olika vetenskaper som etnologi, geografi och filosofi samlade till en mycket tankeväckande och rolig betraktelse över det speciella med just öar och öighet

Författaren och journalisten Janine di Giovanni är en av Europas mest erfarna krigskorrespondenter hon är född i USA och bosatt i Paris. Boken Demoner i dagsljus, memoarer om krig, kärlek och försoning är en sann historia som tar sin början 1993 mitt i belägringen av Sarajevo där Janine möter kärleken i fransmannen och fotografen Bruno och blir förälskad. Bruno var den absolut vackraste man hon någonsin mött, romantisk, impulsiv och rastlös som hon själv. Det kommer att gå flera år innan de träffas igen och arbetar då tillsammans i Afrika. Båda vill lämna det osäkra livet som krigskorrespondenter i svårt krigshärjade länder, där kaos, rädsla och död dominerar vardagen. Flytten går till Paris, de hittar sin drömlägenhet och får barn, men mardrömmar och tvångstankar tar ingen paus, även om platsen är trygg. Bruno förändras och alkoholen tar över, han blir en skugga, en chimär av sitt tidigare jag. Drömmen och längtan efter det vanliga familje- och vardagslivet krackelera och faller sönder.

Sent i September av Jujja Wieslander. Detta är ingen vanlig trädgårdsbok. Det är en bok om livet och trädgården, om det som lever, växer och dör. Jujja Wieslander bjuder hem läsaren till sin fina gård, där vi får följa med på en resa som omfamnar alla årstiderna. Här bor Jujja, hennes man och två katter. Gården är på över sextusen kvadratmeter och omfattar köksträdgård, örtagård, blommor, bärbuskar potatisland, ängar och lundar. Det är en vilsam betraktelse över vardagligheter, över det förgängliga i livet. Som det självklara, utan död inget liv, att det som dör ger liv åt det som ska födas. Ett kretslopp där ingenting försvinner utan bara ändrar skepnad och där vi själva också ingår. Texten är både poetisk och humoristisk och kombineras med många vackra illustrationer. Hösten känns plötsligt en smula ljusare…

Senast uppdaterad 2018-05-15 12:11:41

Kontakt

Ingela Larsson Ingela Larsson Bibliotikarie 0457-731872