Stefan Teglund

Matematik och Fysik

stefan.teglund@ltblekinge.se

När jag inte utmanar mina fobier är mitt favoritområde att studera hur fysikens lagar behandlas i filmens värld - Hollywoodfysik! Det är bara att konstatera - endast ett fåtal av världens filmskapare har läst Fysik 1!
En av de saker jag uppskattar mest med folkhögskolan är småskaligheten. Skolan är inte större än att de flesta av eleverna lär känna varandra och stämningen blir mer gemytlig. Dessutom finns det möjligheter till roliga aktiviteter vid sidan om den rena undervisningen. Under någon av våra friluftsdagar brukar jag göra en utflykt till en närliggande grotta eller klätterklippa med eleverna. Blekinge har också en väldigt lugn och fin skärgård som går att utnyttja för bad, kajakpaddling, båtutflykter eller t o m som en del av undervisningen i artkunskap eller vågrörelselära. Dessutom finns Mörrumsån en bit bort med södra Sveriges bästa forspaddling (och så sägs det att det finns en och annan fisk där också, men det vet jag inget om).

Nedan följer några citat som jag gillar:
"En ingenjör anser att verkligheten beskriver teorin. En fysiker anser att teorin beskriver verkligheten. För en matematiker finns det över huvud taget inget sådant samband." Okänd tänkare. Jag försöker undvika att vara matematiker när jag undervisar i matematik.

"Det finns bara 10 sorters människor. De som förstår sig på binära tal och de som inte gör det." Okänd tänkare. Det elakaste skämt jag utsätter mina elever för. Det är inte snällt mot dem som inte lärt sig binära tal. Inte alls.

"Nio av tio gillar choklad. Och den tionde ljuger alltid." John G. Tullius
Riktig choklad är inte godis - det är en delikatess! Synd att det inte har så mycket med matematik eller fysik att göra...

"Jag är dålig på att springa i backar, så jag ville ha så stort försprång som möjligt inför backarna på sista milen." Isaac Chemobo, innehavare av banrekordet på Lidingöloppets 30 km-bana, förklarar varför han öppnade stenhårt och hade en minuts ledning redan efter halva loppet. Den minuten behöll han hela vägen in i mål, trots att det var på den tiden när Lidingöloppets toppskikt höll högsta internationella klass. För de flesta andra innebär en sådan taktik mer eller mindre självmord.

"Mynd you, moose bites Kan be pretti nasti..." Monty Python.

Senast uppdaterad 2014-11-28 12:11:57