NYHET 2019: Matfotografering!

Matlinjen

Från surdeg till dumplings! Vi vänder oss till dej som vill lära dig om mat och matlagning.

Ettårig utbildning i matlagning, med fokus på god, hälsosam mat från grunden med närodlade livsmedel och ekologiskt hållbara produkter. Du läser grunderna i näringslära och livsmedelshygien och det finns möjlighet prova på att arbeta i matproduktion, vilket kan innebära viss praktik i skolans kök och matsal som har lunchgäster varje dag. Här får du prova på olika sysslor som salladsbuffé, matlagning, disk och matsalsservice.

För alla med intresse av mat!
Matlagning 2 dagar i veckan och bakning/ bageri 1 dag i veckan.
Exempel: Vi plockar svamp och ätliga växter, lagar naturnära mat och använder olika örter i maten. Vi gör egen saft, sylt och olika inläggningar. Vi picklar och syrar grönsaker, torkar olika livsmedel såsom svamp, styckar kött och kyckling, rensar och filear fisk, bakar surdegsbröd, lagar vegetariskt, stoppar korv, lagar mat med smaker från jordens alla hörn och mycket mer och grunderna i bakning.

Studiebesök
Vi har nära samarbete med mathantverkare i Blekinge och vår plats på landsbyggden gör att vi har god tillgång till lokalproducerade råvaror. Och gör flera besök i närområdet på odlingar, rökerier, surdegsbagerier, gårdsbutiker.

Matlagning
Vi lagar mat från grunden flera dagar i veckan vilket är vårt fokus under hela utbildningen. Genom praktisk matlagning utvecklar du känsla för mat och blir efter hand allt mer smaksäker och van att hantera olika livsmedel. Vi vill även ge dej en möjlighet att utveckla ett hållbarhetstänk, framtiden är ju snart här, vad kan du göra? Under höstterminen lär vi oss matlagningens grunder, steka, koka, baka, stycka, såser, filea, koka saft och sylt, göra olika inläggningar, syra grönsaker och torka livsmedel. Vid varje matlagningstillfälle dukar vi upp en buffé för avsmakning och matprat. Under våren utvecklar du dina kunskaper i köket. Djupare livsmedelskunskap, äldre- och ny husmanskost, mathistoria, internationell matlagning, landskapsrätter, trender, olika dietkoster som tex: vegetariskt, glutenfritt, laktosfritt mm. Fest för olika tillfällen, samt egna önskemål.

Matfotografering                                                                                      Här ingår kortare kurs i matfotografering/film och presentation på sociala medier och i offentlig miljö.

Bakning                                                                                                            Att baka från grunden med naturliga råvaror, jobba med känsla och struktur, smak, form och utseende i allt från kakor, tårtor och bröd av olika slag samt smörgåstårtor.

Mat, hälsa, näring
Sambandet mellan vad vi äter och hur vi mår
Våra måltider
Matsedelsplanering
Kropp och näring
Näringsdata
Matsmältningsapparaten
Mat för olika grupper
Mat och klimatpåverkan
Hållbar matproduktion                                                                 Levnadsvanors betydelse för välbefinnandet så som sömn, stress,  vällevnadssjukdomar och motion,folkhälsokunskap.                             Framtidens mat och mathantering  

Arbeta i kök                                                                                                          Du får grunderna i livsmedelshygien, Matsedelsplanering och portionsräkning. Matlagning för personer med olika behov, specialkoster, vilket du måste ha om du vill jobba i kök. Under våren ges möjlighet för matrelaterad praktik 1-3 veckor (kanske på din hemort).  

Efter utbildningen
Utbildningen ger god grund för vidare studier inom matområdet eller någon annan riktning inom mat och hälsa området. Ger möjlighet att arbeta som måltidspersonal i mindre kök, även caféverksamhet och liknande.

Behörighet
Du får ett intyg på ämnesinnehåll och antal timmar efter kursens slut.

Urvalskriterier
När antal ansökningar överskrider antal platser på kursen tvingas vi göra ett urval. Vi prioriterar då sökande utan eller med enbart grundskola samt bristfällig eller äldre gymnasieutbildning.

Internationellt projekt                                                                          Förutom din egen kurs kan du även söka till vårt internationella projekt. Projektets inriktning är resa, foto och volontär. Under en halvdag i veckan kommer de som deltar lära sig dokumentera med digital systemkamera för att sedan resa iväg och dokumentera och volontärarbeta i ett annat land. Efter hemkomst görs en utställning av materialet på Blekinge Museum. Läsåret 19/20 kommer resan gå till Thailand. 

ANSÖK HÄR

Senast uppdaterad 2017-12-05 14:04:40

Kontakt

Monica Lindqvist Lärare 0457-731876
Pia Sandin Pia Sandin Lärare 0457-731876