Foto: Magdalena Caris

Matlinjen

Från surdeg till dumplings!
Ettårig utbildning i matlagning, med fokus på god, hälsosam mat från grunden med närodlade livsmedel och ekologiskt hållbara produkter. Du läser grunderna i näringslära och livsmedelshygien och provar på arbete i större kök.

För alla med intresse av mat!
Matlagning 2-3 dagar i veckan.
Exempel: Vi plockar svamp och ätliga växter, lagar naturnära mat och använder olika örter i maten. Vi gör egen saft, sylt och olika inläggningar. Vi picklar och syrar grönsaker, torkar olika livsmedel såsom svamp, styckar kött och kyckling, rensar och filear fisk, bakar surdegsbröd, lagar vegetariskt, stoppar korv, lagar mat med smaker från jordens alla hörn och mycket mer.

Studiebesök
Vi gör matrelaterade besök i närområdet på odlingar, rökerier, surdegsbagerier, gårdsbutiker. Vi besöker även olika typer av kök och gör viss praktik i större kök.

Matlagning
Vi lagar mat från grunden flera dagar i veckan vilket är vårt fokus under hela utbildningen. Genom praktisk matlagning utvecklar du känsla för mat och blir efter hand allt mer smaksäker och van att hantera olika livsmedel. Under höstterminen lär vi oss matlagningens grunder, steka, koka, baka, stycka, såser, filea, koka saft och sylt, göra olika inläggningar, syra grönsaker och torka livsmedel. Vid varje matlagningstillfälle dukar vi upp en buffé för avsmakning och matprat. Under våren utvecklar du dina kunskaper i köket. Djupare livsmedelskunskap, äldre- och ny husmanskost, mathistoria, internationell matlagning, landskapsrätter, trender, olika dietkoster som tex: vegetariskt, glutenfritt, laktosfritt mm. Fest för olika tillfällen, samt egna önskemål.

Laga mat i större kök
Ger en inblick i matlagning och mathantering i större kök. Du gör praktik i skolans kök och matsal som har lunchgäster varje dag. Här får du prova på olika sysslor som salladsbuffé, matlagning, disk och matsalsservice. Under våren väljer du själv praktikplats 1-3 veckor (kanske på din hemort). Du får grunderna i livsmedelshygien och kostekonomi, vilket du måste ha om du vill jobba i storkök. Vi gör studiebesök i många olika typer av kök. Matsedelsplanering och portionsräkning. Matlagning för personer med olika behov, specialkoster.

Mat, hälsa, näring
* Sambandet mellan vad vi äter och hur vi mår
* Våra måltider
* Matsedelsplanering
* Kropp och näring
* Näringsdata
* Matsmältningsapparaten
* Mat för olika grupper
* Mat och klimatpåverkan
* Levnadsvanors betydelse för välbefinnandet så som sömn, stress, vällevnadssjukdomar och motion, folkhälsokunskap.

Efter utbildningen
Utbildningen ger god grund för vidare studier inom matområdet eller någon annan riktning inom mat och hälsaområdet. Ger möjlighet att arbeta som måltidspersonal i mindre kök, även caféverksamhet och liknande.

Behörighet
Du får ett intyg på ämnesinnehåll och antal timmar efter kursens slut.

Urvalskriterier
När antal ansökningar överskrider antal platser på kursen tvingas vi göra ett urval. Vi prioriterar då sökande utan eller med enbart grundskola samt bristfällig eller äldre gymnasieutbildning.

Internationellt projekt                                                                  Förutom din egen kurs kan du även söka till vårt internationella projekt. Projektets inriktning är resa, foto och volontär. Under en halvdag i veckan kommer de som deltar lära sig dokumentera med digital systemkamera för att sedan resa iväg och dokumentera och volontärarbeta i ett annat land. Efter hemkomst görs en utställning av materialet på Blekinge Museum. Läsåret 18/19 kommer resan gå till Marocko. 

ANSÖK HÄR

 

Senast uppdaterad 2017-12-05 14:04:40

Kontakt

Monica Lindqvist Lärare 0457-731876
Pia Sandin Pia Sandin Lärare 0457-731876