Internationellt Projekt

Volontärarbete med barnen från Bergsstammarna i Nan Provinsen,
i Norra Thailand, samtidigt som du lär dig fotografera!

Projektbeskrivning

Blekinge Folkhögskola är stolta över att nu kunna erbjuda våra deltagare internationellt och kulturellt utbyte i samarbete med Cross Cultural Solutions.

Du som går på Blekinge folkhögskola har möjlighet, att lära dig kamerans alla funktioner i förberedelse att åka till Thailand för att där volontärarbeta i två veckor med barn ifrån bergsstammarna samt fotografera (resan blir totalt ca tre veckor). Projektet kommer till stor del bedrivas på engelska, men vi lär oss också några fraser på Thai! Väl på plats har vi under eftermiddagarna möjligheter att besöka Wat Phumin, Nan’s mest kända Buddist Tempel, eller åka längs med Nan floden bland fiskeodlingar, flodhus, risodlingar och husbåtar och där möta Phitsanulok folket. Vi kommer kunna se hur kvinnorna väver för hand med bomull, eller beställa en egen kläduppsättning, lära sig hur man gör sina egna drömfångare mm. Det är deltagarna i projektet i samarbete med Cross Cultural Solutions som tillsammans planerar.

Huvudsyftet är att alla lär sig fotografera med en digital systemkamera, under en halvdag varje vecka under höstterminen, samtidigt som vi lär oss om Thailands kultur och Nan Provinsen. Under vår resa kommer alla i projektet att få prova på volontärarbete på vardags förmiddagarna. Det finns möjligheter att volontära inom utbildning, barnomsorg mm.

Alla deltagare kommer att använda sina digitalkameror dagligen för att dokumentera sin omgivning. Eftermiddagarna kommer att ägnas åt att lära känna sin omgivning, med diverse aktiviteter, guidade turer & utflykter, sevärdheter, matlagningskurser, språkkurs, mm.

Helgerna, samt den tredje och sista veckan är vi fria till att planera våra egna äventyr (på egen bekostnad), vilket skulle kunna vara alltifrån ett djungeläventyr med elefanter, besöka Mien eller Hmong folket i bergen, sticka till Chiang Rai (istället för turistfyllda Chang Mai), eller varför inte utforska grannländerna Myanmar eller Laos? Är man trött på allt arbete och aktiviteter kan man bege sig till någon av de fantastiska stränderna som Thailand är så känt för.

Efter resan i mars/april, arbetar vi resten av vårterminen, gemensamt med att sammanställa våra erfarenheter till en presentation för hela skolan samt en utställning med våra fina förstorade bilder på Blekinge Museum.

Du som är nyfiken på tidigare resor kan följa länkarna till höger. I vår tillkommer Marocko, dit detta årets resa går.

Urvalskriterier

Vi gör antagningar via intervjuer. Du behöver ha hög motivation och engagemang, ekonomi till utgifter, grundkunskaper i engelska samt vara beredd på hög närvaro. Vi söker bredd på deltagarna (dvs gärna någon deltagare ifrån varje kursinriktning på skolans utbildningar).

Mål

Utveckling, medvetenhet om sig själv, andra kulturer och socialt liv, ökat kritiskt och estetiskt tänkande, verbalt och via kameran. Du kommer att lära dig hantera kameran och dess tekniska funktioner. Intyg om ditt specifika projekt kommer att utfärdas.

Antal deltagare

Minst sex deltagare behövs för att projektet ska kunna genomföras, och max antal platser är tio deltagare.

Kostnader

Resekostnader; ca 22 000 SEK som täcker flyg till och från Chang Mai, projektets resa, mat och boende under två veckor, språkundervisning, transporter och guidade turer runt om i Nan Provinsen. 10% betalas vid projektstart som endast återbetalas om hela projektet blir inställt eller om ersättare sätts in. Övriga kostnader kan tillkomma, såsom visum, pass, vaccinationer, extra försäkring, helgutflykter, den sista veckans val av resa, samt digital systemkamera, om du inte har egen. Det går att söka merkostnadslån från CSN för att täcka delar av kostnaderna. Varje deltagare ansvarar för detta på egen hand.

ANSÖK HÄR

Senast uppdaterad 2018-11-28 09:47:29

Magdalena Caris Magdalena Caris Lärare 0707-959678
PURA VIDA-VÅRT COSTA RICA

Vernissage 28/4 på Blekinge museum i Karlskrona.