Låtskrivarlinjen

Låtskrivarlinjen riktar sig till dig som verkligen brinner för ditt låtskrivande. Du kan vara i början av ditt låtskrivande eller erfaren, och alla musikstilar är välkomna. Vi letar efter dig som har en hög ambitionsnivå, självdisciplin och vet vad du vill få ut av utbildningen.

Övergripande plan för linjen:

Individuellt projektarbete 18 veckor
Handledning/resurs 3 veckor
Inspelningsteknik 3 veckor
Clinics/Workshop 3 veckor
Textbearbetning 2 veckor
Inspiration 2 veckor
Gemensam reflektion 2 veckor
Co writing/ Grupparbete 2 veckor
Branschkunskap 1 vecka
Improvisationsteknik 1 vecka

Deltagarna kommer den första veckan att arbeta tillsammans för att lära känna varandra och skapa en god gruppkänsla. Mycket av låtskrivande handlar om spendera tid med sig själv, men att kunna samarbeta med andra är viktigt om man vill göra karriär som låtskrivare. Att ta del av andras kunskaper gör också att man lättare ser vilka förtjänster man själv har.

Efter den första veckan kommer halva tiden vara schemalagd för det egna låtskrivarprojektet. Varje måndag genomför vi gemensamma samlingar för att gå igenom veckans schema, funderingar och önskemål. En av lärarna, som har kompetens på många instrument och sång, kommer att fungera som studiomusiker och blir en handledning/resurs som deltagarna kan använda under sina inspelningar. En stämma, några stråkar eller en gitarrslinga - som kommer utifrån - är ovärderligt när det kommer till att få en låt färdig. Under måndagsmötet kommer lärarens tid att schemaläggas för detta. 

En halvdag varje vecka kommer deltagarna att få lektioner i inspelningsteknik. Ibland med hjälp ifrån musikproducenter utifrån, ibland av linjens egna lärare. Givetvis välkomnar vi även att deltagare med specialkunskaper delar dessa med resten av gruppen. Mycket av utbildningen kommer att påverkas av hur gruppen ser ut och vilka önskemål deltagarna själva har. En halvdag i veckan kommer vi tillsammans jobba med deltagarnas låttexter och lära oss tips och tricks för att få flyt i en text och hur man hittar sin egen röst i en låttext.

Vi kommer ha Workshops och Clinics där deltagarna kommer få olika uppdrag att skriva musik på ett annat sätt än det de är vana vid, för att vidga sitt arbetssätt och komma ur sina invanda mönster. Som låtskrivare får man ibland just sådana uppdrag med vissa ramar, som faktiskt kan vara både inspirerande och befriande. Dessa uppgifter görs också i grupper för att ta del av varandras kompetenser och olika perspektiv. Under denna kategori kommer vi också ta in musikproducenter och föreläsare utifrån. Vilka dessa personer blir, kommer vi gemensamt överens om i gruppen, för att göra dessa möten så givande som möjligt. Musik i Blekinge kommer kontaktas för ett eventuellt samarbete kring dessa workshops.

Hur når man ut till rätt personer med sin musik? Hur funkar Stim? Vad är master- och förlagsrättigheter? Vad är fördelarna och nackdelarna med skiv- och förlagskontrakt? Behöver man ett eget bolag? Vad krävs då? Dessa frågor kommer vi att försöka reda ut under dagarna med branschkunskap.

Att skriva en låt handlar om att skapa något som inte gjorts tidigare. Det handlar om att improvisera. Vi kommer därför med jämna mellanrum ha improvisationskunskap på schemat där vi träffas och lär oss olika tekniker som man kan ha stor nytta av i sitt låtskrivande.

När man skriver musik och text på regelbunden basis så kommer man in ett ”låtskrivarmode”. Att deltagarna som går utbildningen ska hitta fram till detta tillstånd är ett av huvudmålen. I detta mode kan man hitta inspiration överallt. Vi kommer till exempel dela med oss av vad vi har blivit inspirerade av och hur en liten melodislinga eller en textrad vuxit till något mycket större och helt plötsligt har nio miljoner lyssningar på Spotify. Eller hur en liten idé vuxit fram och blivit ett helt album. Inspiration kan arbetas fram. Detta och arbetsprocesser i stort kommer vi också prata regelbundet om.

Varje fredag samlas hela gruppen och visar upp vad de skrivit under veckan. Att låta andra lyssna på det man har gjort gör ofta att man själv lyssnar på låten på ett annat sätt. Saker man inte tänkt på tidigare kan man bli uppmärksam på under dessa sessioner. Feedbacken från de andra är en viktig del i detta.

Den tekniska utrustningen som krävs är: 

  • Dator - stationär eller laptop. 
  • Musikprogram som tex Pro Tools, Logic, Cubase eller motsvarande. 
  • Ljudkort som är kompatibelt med musikprogrammet.

Vi kommer använda oss av nätbaserad kurslitteratur. Vad vi kommer använda oss av beror på deltagarna. En Youtubekanal som vi kommer använda oss av är Aim TV Sydney - the Main Channel of the Australian Institute of Music.

Antagningsvillkor: 

Inga formella förkunskaper. Antagning sker efter intervju och ljudprov med egenskriven musik. Urval görs baserat på personliga förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Detta vägs sedan mot hela gruppens dynamik och uppbyggnad.

Senast uppdaterad 2017-12-07 13:42:18

Kontakt

Lars Lindquist Lars Lindquist