Vårt nya internat

Blekinge folkhögskola är oerhört stolta att kunna presentera ett helt nybyggt internat inför läsåret 2022–2023. I dagsläget är inte internatet klart och möblerat så vi reserverar oss för förändringar i informationen. Vi kommer uppdatera informationen och lägga till bilder kontinuerligt. Om du vill jämföra med vårt gamla internat så hittar du information här.

Internatet på Blekinge folkhögskola ligger i ett lugnt och naturskönt område mitt i Blekinge.

Internatet består av två byggnader. I en av byggnaderna finns det 31 rum och i den andra byggnaden finns det 15 rum samt undervisningssalar och grupprum på övre plan.

På vårt nya internat kommer husdjur vara välkomna på det egna rummet i den ena byggnaden.

Rummen/husen

Rummen är ca 15 m2 och möblerade med skrivbord, stol, fåtölj och 90 cm bred säng. Alla rum har egen toalett och dusch.

Det finns gemensamt allrum med kök (med kaffebryggare, micro, spis, kyl, frys och diskmaskin).

En utrustningslista på övrigt som behöver tas med av boende kommer att läggas ut här när det är klart.

Tvättstuga med tvättmaskin och torktumlare finns på internatet samt ett städförråd med utrustning för städning.

Alla rum är rökfria, rökning är inte tillåtet på internatet eller i någon av skolans lokaler utan endast tillåten på anvisad plats utomhus. Alkohol och droger är inte tillåtna i skolans lokaler, internatets allmänna utrymmen, ej heller på skolans område. Skolan har en drogpolicy Pdf, 63.5 kB. som ska följas och undertecknas av varje deltagare.

Villkor för uppsägning av rummet kan du läsa om i hyresavtalet. Pdf, 126.6 kB. Skador på inventarier under hyrestiden svarar du själv för - det gäller även allmänna utrymmen.

Internet är planerat för samtliga rum men är inte klart i dagsläget.

Fritiden

På skolan finns det ett mindre obemannat bibliotek och på flera ställen datorer med tillgång till internet dygnet runt. I skolans huvudbyggnad finns ett biljardbord samt ett dagrum med tv och tidningar.

Det finns tillgång till ett styrketräningsrum och en gymnastiksal. Gymnastiksalen används även för andra ändamål tex. ”aula” för stora samlingar och andra olika aktiviteter.

I närhet till skolan ligger Salsjön med motionsslingor, bad och bastu, en ideell förening, Salsjögänget Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., äger och sköter anläggningen. Du har drygt en mil till havet och skärgården vid Järnavik Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Omgivningarna runt skolan inbjuder till utflykter, till fots och på cykel.

Skolan anordnar, under terminen, ett par olika aktiviteter och cafékvällar med olika teman för deltagarna.

Ekonomi

Från läsåret 2022–2023 är internatavgiften 4300kr för fyra veckor.

Avgiften är obligatorisk för alla internatdeltagare och olika delar kan inte väljas bort.

Specifikation för internatavgiften.
2700 kr för logi, internettillgång, läromedel, olycksfallsförsäkring samt viss kopiering/utskrift.
1600 kr för mat. De måltider som ingår i internatavgiften är frukost och lunch (måndag till fredag), fritt kaffe/te.

Övrigt: Det tillkommer kostnader för skrivmateriel och material till produkter som du tillverkar tex. mat- konst- och textilmaterial. Övriga ev. kostnader framgår under respektive kurs/ utbildning. Visst skrivmaterial kan köpas på skolan, t.ex. block, pennor, suddgummi, stift etc. till ett mycket bra pris.

Studieresor: Kostnaderna varierar mellan de olika utbildningarna. Se kostnader för respektive kurs/ utbildning.

Skolan har femdagarsinternat, vilket innebär att mat serveras måndag till fredag. De måltider som ingår i internatavgiften är frukost och lunch samt fritt kaffe/te. Det går även att köpa förmiddagsfika på skolan.

Betalningsperioderna är fyra gånger under höstterminen och fem gånger under vårterminen. Avgiften är obligatorisk för alla internatdeltagare. För information om hyresvillkoren, se hyresavtalet. Pdf, 126.6 kB.

Regler och annat

På internatet ansvarar du själv för ordningen och städningen på ditt rum och i övriga utrymmen tillsammans med dina rumsgrannar. Visa hänsyn mot dina rumsgrannar. Det ska vara lugnt och tyst mellan kl. 22.00-06.00. Alla internatboende är rökfria. Om du planerar att ha övernattningsgäster så kontakta internatföreståndaren i förväg. Levande ljus, rökelse etc. är inte tillåtet i boendet. Du som bor tillsammans med ditt husdjur är ansvarig för att djuret endast får vistas på ditt rum och inte i köket eller andra allmänna utrymmen. Du är även ansvarig för eventuella skador på inredningen.

Några praktiska råd

Spara på energin. Släck lampor som inte används. Sopor sorteras i husen enligt sorteringsnyckeln och bärs ned till miljöstationen.

Husmöten

Husmöten tillsammans med internatföreståndare och deltagarstödjare sker vanligtvis tre gånger per termin och är obligatoriska för internatboende.

Brandsäkerhet

Dörrarna är försedda med automatiska dörrstängare för att hindra brandspridning i händelse av brand. Man får därför INTE ställa upp dörrarna med hjälp av klossar eller liknande.

Använd inte korridorerna som förvaringsplats, de måste vara fria som utrymningsvägar i händelse av brand.

Internet

Internet är planerat för samtliga rum men är inte klart i dagsläget. Kostnaden ingår i internatavgiften.

Post

Bor du på internatet är din nya adress

Ditt namn
Blekinge folkhögskola
Hus .... Rum ....
Folkhögskolevägen 6
372 60 Bräkne-Hoby

OBS! Kom ihåg att ange rum och hus i din nya adress. Du behöver inte folkbokföra dig i Blekinge, du kan göra en tillfällig adressändring. Dagens post läggs ut runt lunchtid i brevlådorna som finns i bakre entréhallen i huvudbyggnaden. Avgående post kan lämnas på expeditionen.

Om det händer något med t ex el eller vatten i huset kvällar eller helger finns ett jourtelefonnummer för att få hjälp. Information om detta finns anslaget i varje hus.

Rummen väntar fortfarande på möbler, men nedan kan du se en tjuvtitt på hur de ser ut innan möblering.