En kock som håller fram en visp

Allmän kurs - kock/måltidsbiträde - grundskolenivå

Tycker du om att laga mat?

Saknar du ett eller flera ämnen från grundskolan?

Skulle du i framtiden vilja arbeta inom köksbranschen?

Då är Allmän kurs – kock/måltidsbiträde, det perfekta valet för dig.

Du får under 1-4 terminer (beroende på dina behov) möjlighet att läsa in grundläggande behörighet för grundskolan, samtidigt som du får förberedande teoretiska och praktiska kunskaper inom matlagning.

Du får möjlighet att skaffa dig en bra grund som gör att du kan studera vidare på högre nivå tex på vår Allmän kurs – kock/måltidsbiträde på gymnasienivå.

På kursen läser du:

Svenska/Svenska som andraspråk

Samhällskunskap

Näringslära

Grundläggande matlagning och livsmedelskunskap

Etik och livsåskådning

Folkhögskolan är en annorlunda skolform och passar dig som önskar en lite lugnare studietakt i en trygg miljö. Allmänna ämnen och yrkesämnen integreras och undervisningen varvas mellan teori och praktik; temaarbeten, diskussioner, grupparbeten och enskilda arbeten. Vissa delar läser du tillsammans med andra kurser på skolan och ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar. Du kommer också att praktisera inom köks- och restaurangbranschen.

Viss praktik görs i skolans restaurang som har frukost-, fika- och lunchgäster varje dag. Här får du prova på frukostbuffé, salladsbuffé, matlagning, disk, matsalsservice och bemötande.

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka

Förkunskaper: SFI-D

Vid stort antal sökanden prioriteras dig som helt saknar grundskola eller där grundskoleutbildningen ligger långt tillbaka i tiden.

Kostnader på kursen: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften tillkommer kostnader för gemensamma måltider som lagas på kursen.

Klädsel i kök och på praktik: Som deltagare på kursen har du möjlighet att hyra eller köpa kläder till ett reducerat pris. Om du har egna kläder ska dessa motsvara kockbyxa, -rock och huvudbonad.

Vi har antagning både under våren och hösten så var noggrann med att välja rätt blankett beroende på vilken termin du vill börja.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utdrag ur belastningsregistret som du beställer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Detta gäller de av våra utbildningar som har samarbeten med tredje part, t ex praktik, föreställningar etc.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.