Man som lagar mat

Allmän kurs - kock/måltidsbiträde - gymnasienivå

För dig som är matintresserad och vill jobba med mat som måltidsbiträde/kock eller för din egen utveckling, samtidigt som du läser behörighetsgivande allmänna ämnen.

Framtidens matlagning – hela livsmedlet i fokus, närproducerat, närodlat, ekologiskt, vilda växter, säsong, klimatsmarta val, men även mathantverk, mathistoria och mat från världens alla hörn. Måltiden och råvaran får styra, när vi testar olika tillagningsmetoder, serveringar och tillagningsmiljöer.

Beroende på hur många år du väljer att läsa, får du under 1-3 år möjlighet att läsa in yrkeskunskaper motsvarande branschens krav för restaurang- och måltidsbiträde och kock, grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och högskolan.

Folkhögskolan är en annorlunda skolform som passar dig som önskar en lugn studietakt i en trygg miljö. Allmänna ämnen och yrkesämnen integreras och undervisningen varvas mellan teori och praktik; temaarbeten, diskussioner, grupparbeten och enskilda arbeten. Vissa delar läser du tillsammans med andra kurser på skolan och ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar. Du kommer också att praktisera inom köks- och restaurangbranschen.

På kursen kan du läsa:

Hygien

Livsmedels- och näringskunskap

Branschkunskap inom restaurang och livsmedel

Service och bemötande

Mat och dryck i kombination

Matlagning

Specialkoster

Frukost och bufféservering

Svenska/Svenska som andraspråk

Samhällskunskap

Engelska

Historia

Religion

Naturkunskap

Matematik

Vi varvar teori och praktik så att du ska känna dig trygg när du går ut på praktik och ska arbeta som måltidsbiträde eller kock. Praktiska moment sker i skolans undervisningskök och i skolans restaurang som har frukost-, fika- och lunchgäster varje dag. Här får du prova på frukostbuffé, salladsbuffé, matlagning, disk, matsalsservice och bemötande.

Praktikplatser inom livsmedelsområdet kan tex vara hos kravodling/uppfödning, mathantverkare, charkuteri/bageri, gårdsbutik mm

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka.

Förkunskaper: Grundläggande behörighet från svensk grundskola eller motsvarande

Vid stort antal sökande prioriteras sökande med enbart grundskola samt bristfällig eller äldre gymnasieskola.

Kostnader på kursen: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften tillkommer kostnader för gemensamma måltider som lagas på kursen.

Klädsel i kök och på praktik: Som deltagare på kursen har du möjlighet att hyra eller köpa kläder till ett reducerat pris. Om du har egna kläder ska dessa motsvara kockbyxa, -rock och huvudbonad.

Sista ansökningsdag är 2 maj. Efter 2 maj går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills det är fullt.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utdrag ur belastningsregistret som du beställer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Detta gäller de av våra utbildningar som har samarbeten med tredje part, t ex praktik, föreställningar etc.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.