deltagare och lärare som studerar och samtalar i ett bibliotek

Allmän kurs - kultur och natur - grundskolenivå

Saknar du ett eller flera ämnen från grundskolan, eller saknar svensk grundskola?

Har du inte svenska som modersmål och behöver öka dina kunskaper i svenska?

Vill du läsa allmänna ämnen med fokus på kultur och natur?

Då är Allmän kurs – kultur och natur, det perfekta valet för dig.

Du får under 1-4 terminer (beroende på dina behov) möjlighet att läsa in grundläggande behörighet för grundskolan, samtidigt som du får fokusera på olika teman inom kultur och natur.

Du har möjlighet att skaffa dig en bra grund som gör att du kan studera vidare på högre nivå tex på vår Allmän kurs – kultur och natur på gymnasienivå.

Du möter kulturen och naturen både i närområdet och globalt genom museibesök, historiska- och naturinriktade vandringar, bio/teater mm.

Folkhögskolan är en annorlunda skolform och passar dig som önskar en lugn studietakt i en trygg miljö. Arbetssätten i undervisningen varierar mellan temaarbeten, diskussioner, studiebesök, laborationer, exkursioner, projektarbeten, grupparbeten och enskilda arbeten. Undervisningen utnyttjar den varierande naturen och de stora kulturhistoriska skatterna som finns i skolans närområde. Vissa delar läser du tillsammans med andra kurser på skolan och ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar.

På kursen läser du:

Svenska/Svenska som andraspråk

Samhällskunskap

Ämnesstugor och temadagar kompletterar ämneskunskaperna för att du ska kunna känna dig trygg när du ska gå vidare till en högre studienivå eller fortsätta ut i arbetslivet.

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka.

Förkunskaper: SFI-D

Vid stort antal sökanden prioriteras dig som helt saknar grundskola eller där grundskoleutbildningen ligger långt tillbaka i tiden.

Vi har antagning både under våren och hösten så var noggrann med att välja rätt blankett beroende på vilken termin du vill börja.

Sista ansökningsdag till hösten är 6 juni och sista ansökningsdag till våren är 1 december.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.

ANSÖK HÄR TILL HÖSTEN 2021länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster