deltagare och lärare gör experiment i ett labb

Allmän kurs - naturvetenskapligt basår - gymnasienivå gymnasienivå

Vill du läsa behörighetsgivande särskilda ämnen? Funderar du på högre studier och arbete inom det naturvetenskapliga området?

Läkare, veterinär, biomedicinsk analytiker, apotekare, civilingenjör, ja listan kan göras lång på möjligheterna som ligger framför dig.

Allmän kurs – naturvetenskapligt basår, är en ettårig utbildning där du kan läsa särskilda behörigheter i ämnena matematik, biologi, fysik och kemi.

Vill du gå vidare mot medicin, kan du få en extra bra grund att stå på, då det finns möjligheter till samarbete med vår Allmän kurs – vård och omsorg och vår huvudman Region Blekinge.

Folkhögskolan är en annorlunda skolform och passar dig som önskar en lugn studietakt i en trygg miljö. Grupperna på skolan är små och lärarna har mycket tid för varje deltagare.

Arbetssätten i undervisningen varierar mellan laborationer, exkursioner, demonstrationer, studiebesök, temaarbeten, projektarbeten, grupparbeten och enskilda arbeten. Vissa delar läser du tillsammans med andra kurser på skolan och ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar.

På kursen läser du:

Matematik 3 och 4

Biologi 1 och 2

Fysik 1 och 2

Kemi 1 och 2

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka.

Förkunskaper: matematik 2. Önskvärt är även grundläggande behörighet till högskolan och kunskaper motsvarande naturkunskap 2

Vid stort antal sökande prioriteras sökande med ansökan inkommen i rätt tid och sökande med tydliga behov av att komplettera studierna och motivation till detsamma.

Efter avslutad studietid får du ett intyg för behörighet till högskolestudier samt studieomdöme i stället för vanliga betyg. Studieomdömet är en sammanfattning av din studieförmåga i samtliga ämnen. Omdömet kan ge tillgång till en egen kvotgrupp vid ansökan till högskola, förutsatt att du uppfyller kraven för grundläggande behörighet för folkhögskola – för mer information läs härlänk till annan webbplats Samtidigt deltar du i den vanliga kvotgruppen för gymnasiet, om du redan har ett gymnasiebetyg med grundläggande behörighet. Detta innebär större möjligheter att komma in på önskad utbildning.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.

ANSÖK HÄRlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster