stilleben av böcker och plastorgan

Allmän kurs - vård och omsorg - grundskolenivå

Tycker du om stödja och vårda människor?

Saknar du ett eller flera ämnen från grundskolan?

Skulle du vilja arbeta med omvårdnad i framtiden?

Då är Allmän kurs - vård och omsorg, det perfekta valet för dig.

Du får under 1-4 terminer (beroende på dina behov) möjlighet att läsa in grundläggande behörighet för grundskolan, samtidigt som du får grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper inom vård och omsorg.

Du har möjlighet att skaffa dig en bra grund som gör att du kan studera vidare på högre nivå tex på vår Allmän kurs - inriktning vård och omsorg på gymnasienivå, och där ha möjlighet att få kunskaper motsvarande branschens krav på vårdbiträde och undersköterska, samtidigt som du kan få grundläggande behörighet till yrkeshögskolan och högskolan, beroende på hur många år du väljer att läsa.

Folkhögskolan är en annorlunda skolform och passar dig som önskar en lugn studietakt i en trygg miljö. De allmänna ämnena och yrkesämnena integreras och undervisningen varvas mellan teori och praktik; temaarbeten, diskussioner, grupparbeten och enskilda arbeten. Vissa delar läser du tillsammans med andra kurser på skolan och ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar. Du kommer också att praktisera inom vård- och omsorgsbranschen.

På kursen läser du:

Svenska/Svenska som andraspråk

Matematik

Engelska

Samhällskunskap

Näringslära

Hygien

Vårdkunskap

Etik och livsåskådning

Alla ämnen läses på grundskolenivå.

Vi varvar teori och praktik så att du ska känna dig trygg när du går ut på praktik. En del av de praktiska momenten kommer att ske i metodrum där du får öva på olika delar inom vård och omsorg.

Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka. Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare.

Förkunskaper: SFI-D

Vid stort antal sökanden prioriteras dig som helt saknar grundskola eller där grundskoleutbildningen ligger långt tillbaka i tiden.

Sista ansökningsdag till hösten är 2 maj och sista ansökningsdag till våren är 1 december. Efter 2 maj och 1 december går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills det är fullt.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utdrag ur belastningsregistret som du beställer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Detta gäller de av våra utbildningar som har samarbeten med tredje part, t ex praktik, föreställningar etc.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.

Vi har intagning både under våren och hösten så var noggrann med att välja rätt blankett beroende på vilken termin du vill börja.