Anatomisk docka som vilar huvudet på böcker

Allmän kurs - vård och omsorg - gymnasienivå

Varje människa är unik, därför behöver omsorgsyrket dig som ser till varje individ och som vill arbeta med att möta och vårda människor i behov av hjälp och stöd.

Hos oss har du möjlighet att utbilda dig inom vård- och omsorgsbranschen samtidigt som du skaffar dig grundläggande behörighet till yrkeshögskolan eller högskolan.

Det finns en stor efterfrågan på utbildad personal inom vård och omsorg vilket ger dig goda chanser till arbete efter utbildningen.

Beroende på hur många år du väljer att läsa, får du under 1-3 år möjlighet att läsa in yrkeskunskaper motsvarande branschens krav för vårdbiträde och undersköterska inom kommun/region, grundläggande behörighet för yrkeshögskolan och högskolan.

Folkhögskolan är en annorlunda skolform som passar dig som önskar en lugn studietakt i en trygg miljö. Allmänna ämnen och yrkesämnen integreras och undervisningen varvas mellan teori och praktik; temaarbeten, diskussioner, grupparbeten och enskilda arbeten. Vissa delar läser du tillsammans med andra kurser på skolan och ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar. Du kommer också att praktisera inom vård- och omsorgsbranschen.

På kursen kan du läsa:

Anatomi och fysiologi

Funktionsförmåga och funktionsnedsättning

Gerontologi och geriatrik

Hälso- och sjukvård

Omvårdnad

Psykiatri

Psykologi

Social omsorg

Vård och omsorgsarbete

Svenska/Svenska som andraspråk

Samhällskunskap

Engelska

Historia

Religion

Naturkunskap

Matematik

Praktiska moment kommer att ske i metodrum där du får öva på bland annat lyft- och provtagningsteknik.

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka.

Förkunskaper: Grundläggande behörighet från svensk grundskola eller motsvarande

Vid stort antal sökande prioriteras sökande med enbart grundskola samt bristfällig eller äldre gymnasieskola.

Sista ansökningsdag är 2 maj. Efter 2 maj går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills det är fullt.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utdrag ur belastningsregistret som du beställer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Detta gäller de av våra utbildningar som har samarbeten med tredje part, t ex praktik, föreställningar etc.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.