deltagare som gör grimaser och har skoj

Berättar- och Teaterlinjen

Älskar du att berätta, fängsla, underhålla och ta med en publik in i en magisk värld? Älskar du att spela teater och skapa spännande karaktärer. Älskar du att improvisera? Då kan Berättar- och Teaterlinjen vara något för dig.

Varje människa är en berättelse. Fast egentligen många. Allt beror på vem som berättar, från vilket perspektiv, med vilken ingång. En människa är också hennes drömmar, tankar och fantasier. Tillsammans med handlingar och händelser i ”verkligheten” är varje människa ett frö till oändligt många berättelser. Och på jorden finns nästan 8 miljarder. Människor alltså.

Varje föremål bär på historier. Brukar du fundera på vad vilka som har suttit på den där bänken vid lekplatsen? Vilka samtal har den hört under sin livstid? Eller den nyköpta koftan? Vilka är människorna bakom koftans väg hem till din garderob? Och den stora eken som står mellan stenmuren och den övergivna ladan. Vad har den sett under sina 300 år med rötterna förankrade på samma plats?

På Berättar- och Teaterlinjen arbetar vi med;

• hur vi skapar magi runt en berättelse?
  • hur vi skapar en spännande spelplats/scen?
  • hur vi med berättande och gestaltande kan få människor att fängslas och förföras av historier?
  • hur vi får publiken att känna sig involverade och delaktiga i berättelsen?
  • Hur vi skapar trovärdiga och spännande karaktärer i vårt skådespeleri?

Folkhögskolan är en annorlunda skolform och passar dig som önskar en lugn studietakt i en trygg miljö. Vissa delar läser du tillsammans med andra kurser på skolan och ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar.

Varje vecka tränar vi skådespeleri, dans, rörelse, sång, röst, improvisation och olika berättartekniker. En viktig del är det direkta publikmötet. Därför kommer vi i många olika projekt söka oss ut och spela/berätta för publik i olika åldrar och med olika förutsättningar. Tanken är att man under året ska få en god publikvana.

Under året får du möjlighet att möta många människor som jobbar professionellt med teater och berättande. Vi kommer bland annat att besöka Sagomuséet i Ljungby, Regionteatern Blekinge – Kronoberg, Blekinge läns museum, Marinmuséet och andra berättararenor.

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid där ca 20-25 klocktimmar/vecka är pedagogledda.

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs, men du ska ha intresse för berättande och teater

Kostnader på kursen: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften tillkommer en avgift på 500 kr per termin för att täcka delar av kostnaden för resor och föreställningar.

Välkommen med din ansökan!

Du kommer att bli kallade till en ansökningsdag, där intervjuer, övningar och presentation av utbildningen genomförs. Därefter görs ett urval baserat på personliga förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen. Detta vägs sedan mot hela gruppens dynamik och uppbyggnad.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här. Länk till annan webbplats.

Utdrag ur belastningsregistret som du beställer här. Länk till annan webbplats. Detta gäller de av våra utbildningar som har samarbeten med tredje part, t ex praktik, föreställningar etc.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här. Länk till annan webbplats.

ANSÖK HÄR Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.