Kvinna sitter och tittar i kyrkoböcker

Släktforskning grundkurs

Vill du lära dig släktforska?

Kursen vänder sig till dig som är nybörjare och nyfiken på dina rötter. Kursen ger dig grunden i släktforskning. Vi tittar på olika aktörer (leverantörer), registreringsprogram, hur man använder dem, vikten av källor och annat relevant.

Vi har genomgångar tillsammans, men arbetar också på egen hand (med hjälp av ledaren, där det behövs).

Uppgifter vi börjar med är namn och födelsetid/plats för att du ska komma igång snabbare med forskningen.

Studieplan:

Tillfälle 1

Presentation av kursledare och deltagare. Förslag på litteratur. Registrering av kursabonnemang, Arkiv/Digital, samt kort genomgång av programmet. Hur kommer man åt kyrkböckerna via Internet? Vad är det för skillnad mellan de olika leverantörerna? Vad är släktforskning? Antavla och ansedel.

Tillfälle 2

Arkivens uppkomst, folkbokföring. Vad är en kyrkbok? Vilka finns det och vad hittar man i de olika böckerna? Metodik och tillvägagångssätt för släktforskning i de olika handlingarna

Tillfälle 3

Källhänvisning och källkritik. Släktforskarprogam. Jämförelse

Tillfälle 4

Varför heter vi som vi gör? Tillnamn och yrkesnamn. Vad är skillnaden mellan ett släktnamn och ett patronymikon? Gårds– och soldatnamn, hur uppkom de, och varför? Äldre titlar – äldre ord

Tillfälle 5

Gammal skrivstil. Vi tittar på den gamla handstilen, bokstäverna och läser en läsövning tillsammans. Diskuterar vi kring dem.

Tillfälle 6

Kyrkbokslatin. Hur ska man lära sig att tyda det? Hur använder man sig av den historiska kalendern för att fastställa ett datum?

Tillfälle 7

Allmänt om andra källor: mantalslängder, soldater/båtsmän, emigration, DNA

Tips på användbara skivor/USB och sidor på Internet.

Ledare: Vanja Stjernberg, som har en lång erfarenhet av släktforskning.

Antal tillfällen: 7 tisdagar

Tider: 18.00-21.00

Startdatum: 2020-10-06

Förkunskaper: Datorvana är ett krav, ta gärna med egen dator.

Kostnad: 1050 kr inkl. moms (I kostnaden ingår elevabonnemang på Arkiv/Digital i 13 veckor, som du även kan använda hemifrån, fika, olycksfallsförsäkring, wifi, viss kopiering/utskrifter)

Sista ansökningsdag: 2020-10-01, först till kvarn

Max antal deltagare: 15 st

ANSÖK HÄRlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster