Processed with VSCO with f2 preset

Låtskrivarlinjen

Låtskrivarlinjen riktar sig till dig som verkligen brinner för ditt låtskrivande. Du kan vara i början av sitt låtskrivande eller erfaren, och alla musikstilar är välkomna. Vi letar efter dig som har en hög ambitionsnivå, självdisciplin och vet vad du vill få ut av utbildningen.

Mål och syfte med utbildningen

Att få tid och coaching till att arbeta upp sitt självförtroende och sin kunskap som låtskrivare.

Genomförande

Deltagarna kommer den första veckan att arbeta tillsammans för att vi ska lära känna varandra och skapa en god gruppkänsla. Mycket av låtskrivande handlar om spendera tid med sig själv, men att kunna samarbeta med andra kan vara väldigt nyttigt om man vill göra karriär som låtskrivare. Att ta del av andras kunskaper gör också att man lättare ser vilka förtjänster man själv har.

Efter den första veckan kommer 50% vara schemalagt för det egna låtskrivarprojektet. Varje måndag kommer vi att träffas tillsammans allihopa och gå igenom veckans schema, funderingar och önskemål. Fia Janninge, som har kompetens på många instrument och sång, kommer att fungera som studiomusiker och en resurs ni kan använda under era inspelningar. En stämma, några stråkar eller en gitarrslinga - som kommer utifrån - är ovärderligt när det kommer till att få en låt färdig. Under måndagsmötet kommer hennes tid att schemaläggas för alla deltagare.

En halvdag varje vecka kommer ni att få lektioner i inspelningsteknik. Ibland med hjälp ifrån musikproducenter utifrån, och ibland av Lars och Fia. Eller kanske någon av er har specialkunskaper i något som hela klassen kan ta del av. Mycket av upplägget kommer påverkas av hur gruppen ser ut och vilka önskemål ni själva har. Med jämna mellanrum kommer vi tillsammans, jobba med era låttexter. Vilka tips och tricks finns för att få flyt i en text, hur hittar man sin egen röst i en låttext.

Vi kommer ha Workshops och Clinics där ni kommer få olika uppdrag att skriva musik på ett annat sätt än det ni är vana vid. Detta för att vidga era arbetssätt och komma ur invanda mönster. Som låtskrivare får man ibland just sådana uppdrag med vissa ramar, som faktiskt kan vara både inspirerande och befriande. Dessa uppgifter görs också i grupper för att ta del av varandras kompetenser och olika perspektiv. Under denna kategori kommer vi också ta in musikproducenter och föreläsare utifrån. Vilka dessa personer blir kommer vi gemensamt överens om för att göra dessa möten så givande som möjligt. Musik i Blekinge kommer kontaktas för ett eventuellt samarbete kring dessa workshops.

Hur når man ut till rätt personer med sin musik? Hur funkar Stim? Vad är master- och förlagsrättigheter? Vad är fördelarna och nackdelarna med skiv- och förlagskontrakt? Behöver man ett eget bolag? Vad krävs då? Dessa frågor kommer vi att försöka reda ut under dagarna med branschkunskap. Att skriva en låt handlar om att skapa något som inte gjorts tidigare. Det handlar om att improvisera. Vi kommer därför med jämna mellanrum ha improvisationskunskap på schemat där vi träffas och lär oss olika tekniker man kan ha stor nytta av i sitt låtskrivande. När man skriver musik och text på regelbunden basis så kommer man in ett ”låtskrivarmode”. Att de som går kursen ska hitta fram till detta tillstånd är ett av huvudmålen med kursen. I detta mode kan man hitta inspiration överallt. Vi kommer till exempel dela med oss av vad vi har blivit inspirerade av och hur en liten melodislinga eller en textrad vuxit till något mycket större och helt plötsligt har nio miljoner lyssningar på Spotify. Eller hur en liten idé vuxit fram och blivit ett helt album. Inspiration kan arbetas fram. Detta och arbetsprocesser i stort kommer vi också prata regelbundet om.

Varje fredag samlas hela gruppen och visar upp vad de skrivit under veckan. Att låta andra lyssna på det man har gjort gör ofta att man själv lyssnar på låten på ett annat sätt. Saker man inte tänkt på tidigare kan man bli uppmärksam på under sådana här sessioner. Feedbacken från de andra är en viktig del i detta.

Nätbaserad kurslitteratur

Vad vi kommer använda oss av beror på deltagarna. Exempelvis Youtubekanaler såsom Aim TV Sydney - the Main Channel of the Australien Institute of Music och Produce Like a Pro

Antagningsvillkor

Inga formella förkunskaper krävs. Tillgång till dator med ljudkort, mikrofon och hörlurar/högtalare samt kompatibelt musikprogram krävs. Pro Tools är att föredra, eller liknande program såsom Logic, Cubase. Personligt brev och ljudprov på egen musik.

År 2 på distans

Det kommer finnas möjlighet att läsa ett fördjupningsår på distans.

Om du vill se vad vi gör på dagarna så följ oss på Instagramlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster