Rödbetsbiffar

Måltidsbiträdeslinjen - svenska som andraspråk

För dig som vill jobba med mat och utbilda dig till måltidsbiträde samtidigt som du tränar extra på svenska språket.

Målet är att efter ett år kunna arbeta som måltidsbiträde eller restaurangbiträde på sjukhus, förskola, skola, hotell eller i äldreomsorgen.

Du läser svenska som andraspråk på grundnivå samtidigt som du får lära dig grundläggande matlagning, hygienregler i kök, livsmedelshantering, specialkost, dietik och yrkessvenska.

Du tränar matlagning i våra undervisningskök och i vår skolrestaurang.

Du får lära dig vad service är och hur du bäst tar hand om en gäst.

Du får prova på frukostbuffé, salladsbuffé, matlagning, disk, matsalsservice och bemötande.

Folkhögskolan är en annorlunda skolform som passar dig som önskar en lugn studietakt i en trygg miljö. Vissa delar läser du tillsammans med andra kurser på skolan och ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar. Du kommer också att praktisera inom köks- och restaurangbranschen.

På kursen läser du:

Hygien

Service och bemötande

Matlagning

Frukost och bufféservering

Svenska som andraspråk

Yrkessvenska

Ämnena läses i stora delar tillsammans och bildar en helhet på kursen. Vi varvar teori och praktik så att du ska känna dig trygg när du går ut på praktik och ska arbeta som måltidsbiträde eller restaurangbiträde.

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka.

Förkunskaper: SFI-D

Vid stort antal sökande prioriterar vi dig som:

• förstår talad svenska och kan läsa och skriva.
  • är villig att praktisera inom kök och restaurang enligt Livsmedelslagen för arbete i kök.
  • är intresserad av andra människor, är serviceinriktad och som vill arbeta med mat.

Kostnader på kursen: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften tillkommer kostnader för gemensamma måltider som lagas på kursen.

Klädsel i kök och på praktik: Som deltagare på kursen har du möjlighet att hyra eller köpa kläder till ett reducerat pris. Om du har egna kläder ska dessa motsvara kockbyxa, -rock och huvudbonad.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utdrag ur belastningsregistret som du beställer här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Detta gäller de av våra utbildningar som har samarbeten med tredje part, t ex praktik, föreställningar etc.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.