Leende kvinna i kök

Matlinjen

Från surdeg till dumplings! Vi vänder oss till dej som vill lära dig om mat och matlagning.

Ettårig utbildning i matlagning, med fokus på god, hälsosam mat från grunden med närodlade livsmedel och ekologiskt hållbara produkter. Du läser grunderna i näringslära och livsmedelshygien och det finns möjlighet prova på att arbeta i matproduktion, vilket kan innebära viss praktik i skolans kök och matsal som har lunchgäster varje dag. Här får du prova på olika sysslor som salladsbuffé, matlagning, disk och matsalsservice.

För alla med intresse av mat!

Matlagning 2 dagar i veckan och bakning/ bageri 1 dag i veckan. Exempel: Vi plockar svamp och ätliga växter, lagar naturnära mat och använder olika örter i maten. Vi gör egen saft, sylt och olika inläggningar. Vi picklar och syrar grönsaker, torkar olika livsmedel såsom svamp, styckar kött och kyckling, rensar och filear fisk, bakar surdegsbröd, lagar vegetariskt, stoppar korv, lagar mat med smaker från jordens alla hörn och mycket mer och grunderna i bakning.

Studiebesök

Vi har nära samarbete med mathantverkare i Blekinge och vår plats på landsbyggden gör att vi har god tillgång till lokalproducerade råvaror. Och gör flera besök i närområdet på odlingar, rökerier, surdegsbagerier, gårdsbutiker.

Matlagning

Vi lagar mat från grunden flera dagar i veckan vilket är vårt fokus under hela utbildningen. Genom praktisk matlagning utvecklar du känsla för mat och blir efter hand allt mer smaksäker och van att hantera olika livsmedel. Vi vill även ge dej en möjlighet att utveckla ett hållbarhetstänk, framtiden är ju snart här, vad kan du göra? Under höstterminen lär vi oss matlagningens grunder, steka, koka, baka, stycka, såser, filea, koka saft och sylt, göra olika inläggningar, syra grönsaker och torka livsmedel. Vid varje matlagningstillfälle dukar vi upp en buffé för avsmakning och matprat. Under våren utvecklar du dina kunskaper i köket. Djupare livsmedelskunskap, äldre- och ny husmanskost, mathistoria, internationell matlagning, landskapsrätter, trender, olika dietkoster som tex: vegetariskt, glutenfritt, laktosfritt mm. Fest för olika tillfällen, samt egna önskemål.

Matfotografering

Här ingår kortare kurs i matfotografering/film och presentation på sociala medier och i offentlig miljö.

Bakning

Att baka från grunden med naturliga råvaror, jobba med känsla och struktur, smak, form och utseende i allt från kakor, tårtor och bröd av olika slag samt smörgåstårtor.

Mat, hälsa, näring

  • Sambandet mellan vad vi äter och hur vi mår
  • Våra måltider
  • Matsedelsplanering
  • Kropp och näring
  • Näringsdata
  • Matsmältningsapparaten
  • Mat för olika grupper
  • Mat och klimatpåverkan
  • Hållbar matproduktion Levnadsvanors betydelse för välbefinnandet så som sömn, stress, vällevnadssjukdomar och motion,folkhälsokunskap. Framtidens mat och mathantering

Arbeta i kök

Du får grunderna i livsmedelshygien, Matsedelsplanering och portionsräkning. Matlagning för personer med olika behov, specialkoster, vilket du måste ha om du vill jobba i kök. Under våren ges möjlighet för matrelaterad praktik 1-3 veckor (kanske på din hemort).

Efter utbildningen

Utbildningen ger god grund för vidare studier inom matområdet eller någon annan riktning inom mat och hälsa området. Ger möjlighet att arbeta som måltidspersonal i mindre kök, även caféverksamhet och liknande.

Behörighet

Du får ett intyg på ämnesinnehåll och antal timmar efter kursens slut.

Urvalskriterier

När antal ansökningar överskrider antal platser på kursen tvingas vi göra ett urval. Vi prioriterar då sökande utan eller med enbart grundskola samt bristfällig eller äldre gymnasieutbildning.

Internationellt projekt Förutom din egen kurs kan du även söka till vårt internationella projekt. Projektets inriktning är resa, foto och volontär. Under en halvdag i veckan kommer de som deltar lära sig dokumentera med digital systemkamera för att sedan resa iväg och dokumentera och volontärarbeta i ett annat land. Efter hemkomst görs en utställning av materialet på Blekinge Museumlänk till annan webbplats. Läsåret 19/20 kommer resan gå till Thailand.

ANSÖK HÄRlänk till annan webbplats

Om du vill se vad vi gör på dagarna så följ oss på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi finns på Instagram ocksålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster