Glad man sitter på sten vid vattnet

Natur- och Kulturguideslinjen

Trivs du bäst ute i naturen? Gillar du att paddla, fiska, rida eller besöka fornlämningar? Vill du lära känna Blekinges vackra natur och spännande kulturarv lite bättre? Lockas du av möjligheten att guida grupper, ordna resor och handleda aktiviteter, antingen som anställd eller som egen företagare?

Då är vår Natur- och Kulturguideslinje något för dig!

Friluftsliv, aktivitetsturism och hemester är bara några delar av den växande efterfrågan inom besöksnäringen idag. Utbildade och certifierade guider efterfrågas för att kunna kvalitetssäkra upplevelserna. Kraven ökar också på en hållbar turism.

Vårt klassrum finns på Blekinge folkhögskola i Bräkne-Hoby och sträcker sig ut i hela södra Sverige, med tonvikt på Blekinge. Vi rör oss både inomhus, men framförallt utomhus, där vi provar på olika friluftsaktiviteter med utgångspunkt från deltagarnas önskemål, erfarenheter och framtidsplaner.

Kursen består av följande huvuddelar:

Värdskap, ledarskap, gruppdynamik och guidekunskap

Turism, friluftsliv och säkerhet

Natur, kultur och historia

Entreprenörskap och marknadsföring

Yrkespraktik

Certifiering (valbart)

Folkhögskolan är en annorlunda skolform som passar dig som önskar en lugn studietakt i en trygg miljö. De olika ämnesdelarna integreras och undervisningen varvas mellan teori och praktik; temaarbeten, diskussioner, grupparbeten, enskilda arbeten, studiebesök och studieresor. Vissa delar läser du tillsammans med andra kurser på skolan och ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex föreläsningar och friluftsdagar. Du kommer att ha två praktikperioder, en längre under sommaren 2022 och en kortare under hösten 2022.

Målet med kursen är att du efter 53 veckor ska kunna arbeta som kultur- och eller naturguide, antingen i ett eget företag eller som anställd inom besöksnäringen.

Under kursen kan du erhålla behörigheter i följande ämnen:

Besöksnäringen

Entreprenörskap

Resmål och resvägar

Hållbar turism

Marknadsföring och försäljning

Reseproduktion och försäljning

Aktiviteter och upplevelser

Guide och reseledare

Entreprenörskap och företagande

Naturguidning 1 och 2

Naturkunskap 1a1

Certifierad genom Certifierad naturguide, se mer här länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster(valbart). Pris max 5000 kr

Biosfärambassadör, se mer härlänk till annan webbplats

Fartygsbefäl klass 8. (valbart) Vi ser till att du får möjlighet att kunna gå kursen under din studietid. Kostnad för kursen tillkommer. Priset varierar hos olika kursarrangörer. Du väljer kursarrangör själv.

Studiebesök, studieresor, praktiskt arbete i fält och yrkespraktik kommer att ske i Blekinge i samarbete med Biosfärområde Blekinge Arkipelag, m.fl

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka.

Förkunskaper: Grundläggande behörighet från svensk grundskola eller motsvarande. Meriterande är även kunskaper, intresse och erfarenheter i några/något av ämnena svenska, engelska, historia, naturkunskap, och av friluftsliv, turism eller besöksnäring. Det är en fördel om du kan prata fler språk än svenska och engelska, gärna tyska eller polska, men det är inget krav. Beskriv gärna detta i ditt personliga brev.

Vid stort antal sökande prioriteras sökande med ovanstående meriter.

Kostnader på kursen: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften tillkommer kostnader för resor, inträden, gemensamma måltider som lagas på kursen mm på 2500 kr/termin (hösttermin 21, vårtermin 22 och hösttermin 22) Kostnad för certifiering till certifierad naturguide och Fartygsbefäl klass 8, bekostas av deltagaren. Se priser ovan.

Det bör ha oömma kläder och bra skor, anpassade till friluftsliv, med dig när du börjar på kursen. Även egen kikare och kamera är bra, men inget krav.

Kurstid: 53 veckor

Kursdatum: 2021-08-30 – 12-17 (Höstlov 11-01 – 11-05), 2022-01-10 – 06-03 (Sportlov 02-21 – 02-25, Påsklov 04-19-04-22), 6 veckors praktik under tiden 2022-06-06 – 08-12, 2022-08-17 – 10-26

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).

Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.

Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.

Personbevis för studier som du beställer här.länk till annan webbplats

Utdrag ur belastningsregistret som du beställer här.länk till annan webbplats Detta gäller de av våra utbildningar som har samarbeten med tredje part, t ex praktik, föreställningar etc.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.länk till annan webbplats

ANSÖK HÄRlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster