Kvinna med garnprover som halsband

Textillinjen

Dåtid - nutid - framtid. Möt textil på ett nytt sätt. Vi ger dig nedärvd och ny kunskap.

Möt textil på ett nytt sätt. Vi ger dig nedärvd och ny kunskap. Textil är en stor del av vår verklighet där vi nu måste förstå vår egen påverkan på världen omkring oss. Ett miljö och hållbarhetstänk genomsyrar hela vår utbildning. Ge tid till skapande och kreativitet, för dig själv och till framtida utbildningar.

Undervisningen sker i block. Höstterminen ger en allmän kunskap om grundläggande textila tekniker. Vårterminen inriktas mot kläder, historiskt och nyskapande.

Hösttermin:

• Färg och fiber
  • Tråd
  • Tråd till tyg
  • Tråd till dekoration
  • Garnteknik
  • Fackteckning,formgivning
  • Gästlärare - filtning
  • Studieresor, studiebesök
  • Under terminen ingår materiallära och bindningslära.

Vårtermin:

• Tyg, material- färgning-textiltryck
  • Sömnad m detaljsömnad
  • Mönsterkonstruktion
  • Teaterkostym
  • Dräkthistoria m sömnad
  • Fackteckning,formgivning
  • Gästlärare - ”Haute couture”
  • Studieresor; modemässa, högre utbildningar m m

Lokaler och omgivning:

Skolbyggnaden uppfördes runt 1950 och ligger omgiven av en park där vi odlar våra egna färgväxter och har en uppbyggd färgningsplats. De textila lokalerna ligger på andra plan där vi har stora ytor och bra ljusinsläpp. Elevkök och datorsal ligger på samma våningsplan. Lokal för färgning och textiltryck finns på nedre plan.

Materialinköp:

På avdelningen finns ett bra grundlager av material och vi beställer regelbundet utifrån önskemål. Ett visst material vid övningar tillhandahålles fritt, i övrigt bekostas allt av deltagaren. Vi har förmånliga priser eftersom det är undervisningsmaterial.

Intyg:

Efter genomförd utbildning får man som deltagare ett kursintyg som talar om kursens omfattning, ämnen samt närvaro.

Under kursens gång finns möjlighet att tillverka arbetsprover inför vidare studier.

Internationellt projekt Förutom din egen kurs kan du även söka till vårt internationella projekt. Projektets inriktning är resa, foto och volontär. Under en halvdag i veckan kommer de som deltar lära sig dokumentera med digital systemkamera för att sedan resa iväg och dokumentera och volontärarbeta i ett annat land. Efter hemkomst görs en utställning av materialet på Blekinge Museumlänk till annan webbplats. Läsåret 19/20 kommer resan gå till Thailand.

ANSÖK HÄRlänk till annan webbplats

Om du vill se vad vi gör på dagarna så följ oss på Facebooklänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Vi finns på Instagram ocksålänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster