Två deltagare ler och tittar på varandra i en trappa

Allmän kurs - gymnasienivå

Vill du få en andra chans? Har du planer på högre studier? Vill du läsa behörighetsgivande allmänna ämnen?

Hos oss har du möjlighet att skaffa dig allmänbildning, förbättra ditt självförtroende, utvecklas personligt, samtidigt som du skaffar dig allmänna och särskilda behörigheter.

Beroende på hur många år du väljer att läsa får du under 1-3 år möjlighet att läsa in grundläggande behörighet till yrkeshögskolan och högskolan, samtidigt som du kan skaffa dig särskilda behörigheter.

Läsåret 25/26 kommer vi att införa valbara inriktningar i år 2 och år 3, inom områdena natur, kultur och hälsa.

Arbetssätten i undervisningen varierar mellan temaarbeten, diskussioner, studiebesök, laborationer, exkursioner, projektarbeten, grupparbeten och enskilda arbeten. Studieteknik och förberedelse inför högskoleprovet ingår i kursen.

Undervisningen utnyttjar den varierande naturen och de stora kulturhistoriska skatterna som finns i skolans närområde. Temadagar och friluftsdagar kompletterar ämneskunskaperna för att du ska kunna känna dig trygg när du ska gå vidare till en högre studienivå eller fortsätta ut i arbetslivet.

På kursen kan du läsa:

  • Svenska/Svenska som andraspråk
  • Samhällskunskap, med möjlighet till särskild behörighet
  • Engelska, med möjlighet till särskild behörighet
  • Historia, med möjlighet till särskild behörighet
  • Religion
  • Naturkunskap, med möjlighet till särskild behörighet
  • Matematik, med möjlighet till särskild behörighet.

Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20 klocktimmar/vecka.

Förkunskaper: Grundläggande behörighet från svensk grundskola eller motsvarande. Undantag kan göras i ämnena engelska och matematik.

Vid stort antal sökande prioriteras sökande med enbart grundskola eller bristfällig eller äldre gymnasieskola.

Sista ansökningsdag är 2 maj. Därefter går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills kursen är full. Minsta antal deltagare för att kursen ska starta är 10 personer.

För dig som vill veta mer om folkhögskolan som skolform så hittar du det här Länk till annan webbplats.. För dig som vill veta mer om studieomdöme och behörigheter så hittar du det här. Länk till annan webbplats.

Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:

  • Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).
  • Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.
  • Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.
  • Personbevis för studier som du beställer här. Länk till annan webbplats.

Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.

 

Två deltagare sitter och spelar spel
Hittade du informationen du sökte?