- Startsida
- Blekinge folkhögskola
- Utbildningar
- Konstlinjen
Konstlinjen
Har du en vision om att bli antagen till konsthögskola?
Är du intresserad av att fördjupa dig inom ämnet konst?
Här får du de verktyg och kunskaper för att utveckla ditt personliga skapande och kreativitet.
Du lära dig traditionella grunder inom måleri, skulptur, grafik samt digital fotogarafering och keramik. Vi arbetar även med teman förbundna med vår samtid där du får utlopp för din narrativa förmåga och där du lär dig att utveckla dina personliga uttryck.
Du får möjlighet att utveckla akademiska klassiska kunskaper inom figurativ konst. Kursen innehåller även abstrakt konst och ett mer lekfullt och experimentellt förhållningsätt till konsten. På så sätt utvecklar du både dina fackkunskaper inom ämnet och din intuitiva förmåga. Du får grundläggande kunskaper i bildanalys som du har användning av i de genomgångar av andra deltagares arbeten samt konst i allmänhet. Vi undersöker även konsthistoria utifrån ett idéhistoriskt perspektiv där vetenskap, filosofi och konst påverkar och samspelar med sin samtid. Vi undersöker hur olika idéer innehållsmässigt och teknikmässigt påverkar uttrycket.
Du får individuell handledning under kursens gång, men vi lär oss även av varandra där olika erfarenheter, tankar, idéer, arbeten kommer till uttryck.
Kursen är ettårig. Under året har du byggt på din portfolio av arbetsprover för ansökningar av vidare studier på konsthögskolor. Efter kursen kan du söka in till ett andra år som innebär en fördjupning i ämnet där du själv kan välja att specialisera dig inom viss teknik och material. Under året har du tillgång till studierum. Vi har program för foto, video, animering mm (så som Photoshop, Bridge, Adobe Illustrator mf).
Du har även tillgång till lokaler under viss kvällstid, helger och lov.
Fotografi
En dag i veckan arbetar vi med fotokonst - allt ifrån kamerafunktioner till hur vi arbetar ute i fält och i fotostudio. Vi fotograferar porträtt, mode, stilleben, landskap, abstrakt och så vidare. Det sker både konceptuellt och dokumentärt med digitala systemkameror som folkhögskolan tillhandahåller. Vi besöker också utställningar, lär oss om fotohistoria och arbetar en del i Photoshop. Under vårterminen planerar vi tillsammans och utför en digital eller fysisk fotoutställning.
Keramik
Här undervisar en krukmakarmästare om baskunskaper inom det keramiska hantverket med tillverkning i traditionella tekniker. Vi utgår dessutom ifrån miljö- och rättviseaspekten gällande materiel och tekniker, då vi bland annat återvinner och återbrukar lera samt tillverkar en del funktionella keramikverktyg.
Är du nyfiken på vad vi gör så följ oss på Instagram Länk till annan webbplats.
Du kan även se våra digitala utställningar på Artsteps Länk till annan webbplats.
Vi lägger stor vikt vid närvaro på plats i undervisningen för att du ska kunna utvecklas som individ och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20 schemalagda klocktimmar per vecka.
Kostnader: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften tillkommer en kostnad av ca 2 000 kr per termin för kursmaterial och studieresor. I kostnaden på kursen ingår material, föreläsningar, workshops och studieresor, då vi besöker museer samt utställningar md guidad visning. Som avslutning åker vi på en studieresa då vi skapar i lugn och vacker miljö.
Inga förkunskaper krävs, däremot 5 arbetsprover och ett personligt brev.
Vid stort antal sökanden gör vi ett urval utifrån personliga brev och arbetsprover. Vi strävar efter en bra gruppsammansättning där alla kan tillgodogöra sig innehållet i kursen och utvecklas tillsammans.
Sista ansökningsdag är 2 maj. Därefter går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills kursen är full. Minsta antal deltagare för att kursen ska starta är 10 personer.
För dig som vill veta mer om folkhögskolan som skolform så hittar du det här. Länk till annan webbplats.
Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:
- Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl, som till exempel en lärare, fritids- eller idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).
- Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen.
- Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.
- Personbevis för studier som du beställer här. Länk till annan webbplats.
- 5 arbetsprover.
Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.