- Startsida
- Blekinge folkhögskola
- Utbildningar
- Låtskrivarlinjen
Låtskrivarlinjen
Låtskrivarlinjen riktar sig till dig som brinner för ditt låtskrivande. Du kan vara i början av ditt låtskrivande eller erfaren. Alla musikstilar är välkomna. Vi välkomnar dig som har en hög ambitionsnivå, självdisciplin och vill satsa på låtskrivandet på heltid i ett år.
På låtskrivarlinjen får du tid, vägledning och verktygen som behövs för att hitta ditt eget sätt att skapa musik.
Kursen består bland annat av följande delar:
- låtens byggstenar
- textbearbetning
- instrumentering
- inspelningsteknik
- mixning/mastering
- branchkunskap.
Vi har en djup pedagogisk förankring då undervisningen sker delvis i tematisk form där vi utgår från exempelvis en viss genre, ett visst sound eller ett uppdrag från en beställare. Vi bjuder in föreläsare, alla professionella inom sitt område, som ger oss inspiration och värdefull kunskap till våra olika projekt. Ibland bryts undervisningen för andra aktiviteter tex storföreläsningar och friluftsdagar.
Vi kommer att prova på ”co-writing” där vi skriver musik i grupp på olika sätt. Stor vikt läggs därför på att få en god gruppgemenskap där alla kan känna sig trygga och bekväma tillsammans i låtskrivarsituationen. Möjligheten att satsa helhjärtat på ett eget projekt finns också om det är det man helst vill.
Gruppens intressen är viktiga och det finns stora möjligheter att komma med förslag på innehåll och fördjupningar. Vi ser gärna att deltagarna på kursen delar med sig av sina specialintressen och sin kunskap, så vi kan lära av varandra.
Vi lägger stor vikt vid närvaro för att du ska kunna utvecklas som individ och växa och lära tillsammans med övriga deltagare. Kursen är på heltid med minst 20-25 klocktimmar/vecka. Under året kommer hälften av din tid att vara schemalagd för egna låtskrivarprojekt med handledning.
Feedback är en viktig del i låtskrivarprocessen. Varje fredag samlas vi och lyssnar på veckans låtideér och ger varandra feedback och pepp. Det brukar vara en av veckans höjdpunkter.
Är du nyfiken på vad vi gör så följ oss på Instagram Länk till annan webbplats.
Förkunskaper: SFI-D
Vid stort antal sökande gör vi urvalet utifrån de personliga breven och musikproverna. Vi strävar efter en bra gruppsammansättning där alla kan tillgodogöra sig innehållet i kursen och utvecklas tillsammans.
Kostnader på kursen: Utöver den obligatoriska externat/internatavgiften kan kostnader för studiebesök/studieresor m.m. tillkomma.
Krav på egen utrustning: Dator, ljudkort, mikrofon, hörlurar/högtalare samt ljudinspelningsprogram. Skolan har endast trådlöst nätverk så din dator behöver kunna kopplas till wifi.
Sista ansökningsdag är 2 maj. Efter 2 maj går det att söka i mån av plats och då tar vi ansökningarna i turordning tills det är fullt. Minsta antal deltagare för att kursen ska starta är 10 personer.
För dig som vill veta mer om folkhögskolan som skolform så hittar du det här. Länk till annan webbplats.
Innan du börjar fylla i din ansökan behöver du ha följande saker redo:
- Kontaktuppgifter till en referens (någon som känner dig väl t ex lärare, fritids- idrottsledare, arbetsgivare, men inte familjemedlem).
- Personligt brev där du berättar om dig själv och varför du söker till utbildningen, och ljudprov på egen musik.
- Senaste slutbetyg/terminsbetyg eller samlat betygsdokument.
- Personbevis för studier som du beställer här. Länk till annan webbplats.
- Utdrag ur belastningsregistret som du beställer här. Länk till annan webbplats. Detta gäller de av våra utbildningar som har samarbeten med tredje part, t ex praktik, föreställningar etc.
Du kommer även få kryssa i att du godkänner att vi hanterar dina personuppgifter enligt gällande lagstiftning. Vad det innebär kan du läsa om här.